"Ik droom ervan weer sterren te kunnen zien in Vlaanderen"

Er moeten weer plekken komen waar het pikdonker is in Vlaanderen. Dat zegt Stijn Vanderheiden van de Vereniging Voor Sterrenkunde. Hij houdt een pleidooi voor een kwaliteitslabel zoals dat ook voor stiltegebieden bestaat.

"Er zijn al heel wat zo'n donkertegebieden in onze buurlanden. Dat wordt dan een toeristische trekpleister. Er ontstaan Bed and Breakfasts met telescopen om naast de natuurpracht ook de nachtfauna en -flora te herontdekken", vertelt Stijn Vanderheiden.  

Ik droom ervan een sterrenhemel te kunnen zien zonder op reis te moeten.

"Nu moeten we naar naar Zuid-Frankrijk of nog verder, terwijl die sterren hier in Vlaanderen ook elke avond zijn, alleen zien we ze door lichthinder niet", droomt Stijn Vanderheiden. "En wie weet beginnen mensen na een bezoek aan zo'n donkertegbied, ook na te denken over lichtvervuiling."

In het dichtbevolkte Vlaanderen wordt kwistig omgegaan met kunstlicht. Het is zoeken naar plekken in de Westhoek, het diepe Limburg of het Meetjesland om pikdonkere nachten te vinden. Dat is niet zo onschuldig. "Als wij 's avonds gaan slapen, laten we rolluiken zakken om onze slaapkamers te verduisteren tegen buitenlicht. Maar dat kunnen dieren en planten niet", probeert Stijn de situatie te verduidelijken. "Het leefgebied waar zij rust vinden wordt op die manier heel klein."

Door kleine ingrepen maar doordachte ingrepen kan er iets aan de luchtvervuiling gedaan worden. De Vereniging voor Sterrenkunde pleit voor het beperken van lichthinder en roept overheden en burgers op om na te denken. "Waar is licht noodzakelijk en hoeveel moet dat dan zijn? En vanzelfsprekend willen we veilige straten en oversteekplaatsen. Maar daar kan kunstlicht veel gerichter schijnen en niet de hele omgeving verlichten."

Meest gelezen