Videospeler inladen...

Acties bij Lidl breiden nog uit: alle distributiecentra geblokkeerd

De vakbondsactie bij warenhuisketen blijft uitbreiden. Leden van de socialistische vakbond hebben nu ook het distributiecentrum van Sint-Niklaas geblokkeerd. Eerder was dat ook al gebeurd in Wevelgem. Alle distributiecentra van Lidl liggen nu stil.

Militanten van de socialistische bediendenbond proberen met de actie te verhinderen dat de winkels worden bevoorraad. De distributiecentra in Marche-en-Famenne, Courcelles en Genk waren al geblokkeerd. Zondagavond kwamen daar nog de centra in Wevelgem en Sint-Niklaas bij.

"Wij hebben vernomen dat alle winkels deze nacht zouden worden beleverd vanuit Sint-Niklaas, vandaar ook de actie in Sint-Niklaas", bevestigt Bart Leybaert van de socialistische bediendebond BBTK aan VRT NWS.

"Ik hoop dat de directie begint te beseffen dat het ernstiger is dan wat wij hen gezegd hebben", zegt Jan De Weghe van BBTK. "Sinds de gesprekken tussen directie en vakbonden vrijdagavond afsprongen, heeft de directie echter nog geen contact gezocht met het oog op een nieuw overlegmoment."

Volgens Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt was afgesproken dat de vakbonden de tijd zouden krijgen om hun achterban te raadplegen en daarna naar de directie zouden terugkoppelen, voor er een datum voor verder overleg zou worden vastgelegd. "Wij willen zelf verder inzetten op de dialoog, want dat is de enige manier om eruit te raken", aldus Colbrandt.

Alle distributiecentra zijn nu geblokkeerd

Vrijdag bereikten de directie van Lidl een akkoord met de twee andere bonden, maar de socialistische vakbond blijft actievoeren. "Het zijn de collega's uit Wallonië die morgen ook nog op de actie aanwezig zijn en daarom wordt de actie morgen verlengd", vertelt Carine Meuwis van BBTK.

Lidl heeft vijf distributiecentra. Drie daarvan, twee in Wallonië (Marche-en-Famenne en Courcelles) en één in Vlaanderen (Genk) waren al geblokkeerd. Zondag zijn er ook de distributiecentra in de West-Vlaamse gemeente Wevelgem en de Oost-Vlaamse stad Sint-Niklaas bijgekomen. Het is nog afwachten hoeveel Lidl-winkels maandag gesloten zullen blijven. Vrijdag en zaterdag waren dat er telkens zowat honderd, of ongeveer een derde van alle Belgische winkels.

Meest gelezen