Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Armeense oppositie hoopt op massale betoging en overlopers om machtsovername te bezegelen

In de Armeense hoofdstad Jerevan zijn vanavond duizenden aanhangers van de oppositie bijeengekomen. Ze willen de druk op het regime behouden en de verkiezing van oppositieleider Nikol Pasjinian tot premier ondersteunen. Pasjinian krijgt nu ook de steun van andere oppositiepartijen.

Nikol Pasjinian had zijn aanhangers opgeroepen op vanavond massaal op straat te komen om het momentum van de omwenteling in Armenië gaande te houden. Vanavond zijn inderdaad duizenden aanhangers met Armeense vlaggen in oranje, blauw en rood bijeengekomen in Jerevan. Cijfers over de opkomst zijn er nog niet.

Dinsdag moet het parlement een nieuwe premier benoemen, in plaats van de vroegere machthebbern Serzj Sarkisian die vorige maandag ontslag heeft genomen onder druk van het straatprotest. Sarkisian is tien jaar lang aan de macht geweest als president en onlangs ook als premier en wou zo de leider van Armenië blijven.

Dinsdag moet het parlement een nieuwe premier benoemen. Voorlopig is enkel oppositieleider Pasjinian kandidaat. Hij krijgt de steun van zijn eigen liberale alliantie Yelk (9 zetels), maar ook van de grotere partij van de zakenman Tsarukyan (31 zetels) en van de kleinere conservatieve beweging ARF (7 zetels).

De Republikeinse partij van de afgetreden premier Sarkisian heeft met 58 zetels nog altijd een absolute meerderheid in het parlement, maar zou geen kandidaat-premier naar voor schuiven. Pasjinian hoopt dat er voldoende leden van de Republikeinse partij naar hem overlopen om alsnog verkozen te worden tot premier.

Oppositieleider Nikol Pasjinian krijgt steeds meer steun van andere partijen.

Rusland houdt zich op de vlakte

De voormalige Sovjetrepubliek Armenië is al sinds de onafhankelijkheid een bondgenoot van Rusland in de Kaukasus. Beide landen zijn overwegend orthodox-christelijk en hebben historische banden. De kleine republiek met iets meer dan drie miljoen inwoners is erg afhankelijk van Rusland in de vorm van investeringen, de leveringen van goedkoop aardgas en het geld dat Armeense gastarbeiders in het buitenland -in Rusland en het Westen- naar huis sturen.

Rusland zal met lede ogen de val van Sarkisian aanschouwd hebben, maar blijft voorlopig neutraal in het politieke conflict in Armenië, zo lang de Europese Unie en de Verenigde Staten zich daar niet te veel in moeien. Pasjinian had zich in het verleden kritisch getoond tegenover de aansluiting van Armenië onder Sarkisian bij de Euraziatische Economische Unie (EEU), een samenwerkingsverband waarmee Rusland ook Wit-Rusland, Kazachstan en Armenië aan zich wil binden.

Wegens de economische banden is het niet te verwachten dat Armenië onder Pasjinian Rusland de rug zal toekeren, al zijn de oude banden de afgelopen jaren wat vervaagd, onder meer door de toenadering van Rusland tot Turkije en de Turkssprekende Kaukasische republiek Azerbeidzjan met wie Armenië in onmin leeft. Zal Armenië na de huidige omwenteling naast de Russische kaart internationaal misschien wat diversifiëren naar de EU of de VS toe, dan is het toch niet te verwachten dat Jerevan het roer strategisch helemaal omgooien, iets wat Rusland nu ook tot terughoudendheid aanzet.

Meest gelezen