Bacquelaine: "Pensioen met punten deze legislatuur goedkeuren is geen must"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) geeft toe dat het pensioen met punten deze legislatuur wellicht niet meer door het parlement wordt goedgekeurd. Volgens Bacquelaine moet het systeem pas in 2025 in de praktijk worden omgezet en is er dus nog tijd.

Het lijkt erop dat het pensioen met punten op de lange baan wordt geschoven. "De invoering is voorzien voor 2025", zegt Bacquelaine aan La Libre Belgique. "Het is dus geen must om de teksten nog voor het einde van deze legislatuur goed te keuren. Er moet eerst nog meer voorlichting komen."

In januari bleek al dat de sociale partners het niet eens raken over de plannen van de regering om het pensioensysteem te hervormen. Het nationaal pensioencoimité bracht toen een verdeeld advies uit: de vakbonden waren tegen, de werkgevers pro.

Bacquelaine zegt voorstander van het pensioen met punten te blijven. Hij bestrijdt dat het systeem tot een soort loterij dreigt te verworden. "Het is net het huidige systeem dat op een loterij lijkt", zegt hij. "Sommigen krijgen een comfortabel pensioen zonder veel te hebben gewerkt."

De vakbonden vrezen dat het pensioen met punten zal leiden tot onzekerheid over de pensioenleeftijd en het bedrag dat je als gepensioneerde ontvangt. Volgens Bacquelaine is die vrees onterecht: "De waarde van een punt zal de evolutie van de lonen volgen en kan dus nooit dalen."

Meest gelezen