Videospeler inladen...

Burning Man-oprichter Larry Harvey overleden

Larry Harvey, de oprichter van Burning Man, is in San Francisco overleden aan de gevolgen van een beroerte. Hij is 70 geworden. Zijn idee om een metershoge figuur in brand te steken groeide uit tot een jaarlijks festival in de Black Rock-woestijn van Nevada. 

Burning Man lokt intussen jaarlijks zo'n 70.000 mensen van over de hele wereld naar de Black Rock-woestijn. Het festival duurt 7 dagen. Wie eraan deelneemt, zet er een tijdelijke kampplaats op en mag vervolgens zijn zin doen. Het is een verering van kunst en architectuur, met futuristische structuren die zijn opgebouwd met de modernste technologie. Het evenement wordt traditiegetrouw afgesloten met het in brand steken van een enorme houten figuur.   

De eerste editie van Burning Man vond plaats in 1986 op het strand van San Francisco. Daar stelde Harvey voor om een bijna 3 meter hoge figuur in brand te steken. Zijn beweegredenen voor dit ritueel hield Harvey het liefst voor zichzelf. Het brandende beeld kan gezien worden als een leeg canvas waarop iedereen zijn eigen gedachten en gevoelens kan projecteren, maar Harvey wilde zeker niets opleggen. 

Toen San Francisco het evenement verbood, week het uit naar de woestijn. In enkele jaren tijd groeide het uit tot een miljoenenproject, met tickets die honderden euro's kosten. Sommige oorspronkelijke "Burners" namen dat Harvey kwalijk.  "Je bent vrij om jezelf te zijn", zei Harvey in 1997 over het evenement. "Het enige soort mensen dat het hier uiteindelijk niet leuk zou vinden, die we aanraden om niet te komen, zijn intolerante mensen. Zij raken geïrriteerd." 

Harvey kreeg op 4 april een beroerte. Gisterochtend is hij aan de gevolgen daarvan overleden, met zijn familie aan zijn zijde. 

In een mededeling zegt Marian Goodell, de CEO van Burning Man dat de Burning Man-community een grote leider en een inspirerende geest verloren is. "Het verlies zal de komende jaren in onze levens aanwezig zijn, maar we zullen nooit echt zonder hem zijn. Larry zou de eerste zijn geweest om te zeggen dat dit geen einde is, maar het begin van een nieuw hoofdstuk. We bepalen met zijn allen hoe het verdergaat." Dit jaar vindt Burning Man plaats van 26 augustus tot 3 september. 

AP

Uit het archief (2012): Voor de reportagereeks "Weg van de wereld" trok Sofie Van Moll naar de woestijn in Nevada voor haar Burning Man-ervaring. Herbekijk haar reportage hier.

Videospeler inladen...

Bekijk hier een documentaire over Burning Man:

Meest gelezen