Videospeler inladen...

Filipijnen verwijderen standbeeld ter nagedachtenis aan de seksslaven tijdens WOII

De Filipijnse hoofdstad Manila heeft het standbeeld ter nagedachtenis aan de seksslaven tijdens WOII weggehaald voor renovatie. Activisten vrezen echter dat de stad onder druk wordt gezet door Japan om het beeld voor de "troostmeisjes" voorgoed weg te halen. 

Het standbeeld in kwestie symboliseert Filipijnse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht werden om zich te prostitueren in Japanse bordelen. Het monument werd eind vorig jaar ingehuldigd op een boulevard langs het strand van Manila.  

Maar het standbeeld is niet onbesproken. De Japanse minister van Binnenlandse Zaken en Communicatie Seiko Noda heeft in een gesprek met de Filipijnse president Rodrigo Duterte laten weten dat ze niet opgezet is met het beeld.

Het bronzen beeld van de geblinddoekte Filipina is vrijdagnacht in alle stilte weggehaald. Volgens de Stad Manila zal het standbeeld worden teruggeplaatst na renovatie. Maar omdat er geen timing over de werkzaamheden is gegeven, geloven de vrouwenbewegingen dit niet. 

"Wat is er gebeurd? We hebben geknield voor de Japanners. En dat is wat er zo beschamend is, zo beschamend", zegt Teresita Ang See, medevoorzitter van een Chinees-Filipijnse beweging. Een andere prof roept de burgers op om te vechten om het standbeeld terug te krijgen "als symbool van onze nationale waardigheid".

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Historici zeggen dat tijdens WOII 20.000 tot 200.000 Aziatische vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten uit de frontlinie. Volgens Japanse nationalisten waren de troostmeisjes tijdens de oorlog vrijwillige prostituees, geen seksslaven. Japan voelt zich onterecht bekritiseerd voor een "praktijk die heel normaal is in tijden van oorlog".

Meest gelezen