Iran: "Geen nieuwe onderhandelingen over nucleaire akkoord"

Iran zegt dat er op geen enkele wijze opnieuw onderhandeld kan worden over het nucleaire akkoord dat het drie jaar geleden heeft gesloten met zes grote mogendheden. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft dat nog eens herhaald in een lang telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron. Een verdere beperking van zijn nucleaire mogelijkheden is onaanvaardbaar.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft de veranderingen aan de nucleaire deal afgewezen. "Het atoomakkoord is niet opnieuw onderhandelbaar en de Iraanse verplichtingen gaan niet verder dan deze deal", zei hij volgens Iraanse bronnen in het telefoongesprek met Macron.

Tegelijkertijd verklaarde Rouhani dat Iran wel tot afzonderlijke gesprekken over de situatie in het Midden-Oosten bereid is, vooral dan over "de stabiliteit en de veiligheid in de regio en de strijd tegen het terrorisme". Hij beschouwt de nucleaire overeenkomst niet alleen als constructief voor de vrede in de regio, maar ook als basis van vertrouwen tussen het Westen en Iran. Volgens Iraanse bronnen duurde het gesprek tussen Rouhani en Macron meer dan een uur.

Merkel stemt na bezoek aan Trump de violen af met Macron en May

De Verenigde Staten vinden het bestaande akkoord absoluut onvoldoende. President Donald Trump overweegt nog of hij het zal opzeggen.

Bondskanselier Angela Merkel heeft na haar terugkeer van de bijeenkomst met de Amerikaanse president Donald Trump telefonisch overleg gepleegd met de Franse president Macron en de Britse premier May. 

De drie hadden er zich eensgezind over uitgesproken dat de VS de nucleaire deal met Iran moet nakomen. Ze toonden zich wel bereid om met alle betrokkenen bijkomende afspraken te maken over het ballistische rakettenprogramma van Iran en zijn regionale rol. Tegelijkertijd roepen ze Trump op om af te zien van "economische sancties tegen de Europese Unie, anders zal de EU vastberaden haar belangen in de marge van het multilaterale handelssysteem verdedigen".

In de nucleaire deal van 2015 had de door sjiitische schriftgeleerden bestuurde islamitische republiek zich verplicht minstens tien jaar aanzienlijke delen van haar atoomprogramma drastisch terug te schroeven, met het doel het land te beletten een atoomwapen te ontwikkelen. In ruil werden de sancties tegen Teheran opgeheven. De VS willen de nucleaire overeenkomst volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo corrigeren of beëindigen.

Meest gelezen