Videospeler inladen...

Noord-Korea gaat nucleaire testsite volgende maand sluiten, zegt Zuid-Korea

Noord-Korea is van plan om zijn nucleaire testsite volgende maand te sluiten. Dat zegt Zuid-Korea na de historische ontmoeting tussen de leiders van beide landen eergisteren. Bovendien zou Noord-Korea dit voor de ogen van de buitenwereld willen doen en Amerikaanse en Zuid-Koreaanse experts toelaten om de ontmanteling te controleren. Kim Jong-un zou ook de standaardtijd met een half uur willen verlaten, om in dezelfde tijdzone terecht te komen als Zuid-Korea.

Vrijdag bereikten de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders een vredesakkoord, waarin ze beloofden om alle kernwapens op het Koreaanse schiereiland te verwijderen. Maar de overeenkomst bevatte geen concrete stappen om dat doel te bereiken. 

Nu blijkt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un van plan zou zijn om in mei de nucleaire testsite van Punggye-ri te sluiten. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering heeft Kim Jong-un de Zuid-Koreaanse president beloofd dat hij binnenkort experts uit de VS en Zuid-Korea zou uitnodigen om "het proces van nucleaire ontwapening in alle transparantie te tonen aan de internationale gemeenschap".

Eén Koreaanse tijdzone

Kim zou ook de standaardtijd in Noord-Korea met een half uur willen verlaten. Daardoor zouden Noord- en Zuid-Korea in één tijdzone belanden: negen uur voor op de Greenwich Mean Time. Kim zou gezegd hebben dat zijn hart brak toen hij de twee klokken met de twee verschillende Koreaanse tijdzones zag in het vredeshuis in de gedemilitariseerde zone tussen beide landen.

Kim Jong-un zei tegen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat hij hoopt dat hij het vertrouwen met de VS kan opbouwen. Hij zei dat als de Amerikanen met hem praten, ze zullen merken dat Noord-Korea geen agressor is.

De belangrijke symbolische aankondigingen zijn nog niet bevestigd door het Noord-Koreaanse regime zelf.

Pompeo

Kim Jong-un heeft wel onlangs al gepraat met Mike Pompeo. Toen nog CIA-directeur, maar intussen de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ook Pompeo zegt dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bereid is om een plan op te maken, met het oog op verwijderen van kernwapens. Dat heeft Pompeo gezegd in een interview aan de Amerikaanse zender ABC News.  

De kersverse Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft naar eigen zeggen een "goed gesprek" gehad met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens zijn bezoek in Pyongyang. "We spraken over gewichtige zaken. Hij was erg goed voorbereid."

"We hadden uitgebreide gesprekken over de moeilijkste kwesties waar onze twee landen voor staan", stelt Pompeo, toen nog directeur van inlichtingendienst CIA, over zijn reis tijdens het paasweekend naar Noord-Korea. "Ik had een duidelijk missionstatement van president Trump. Toen ik vertrok, begreep Kim Jong-un mijn missie en ging hij ermee akkoord om erover te praten om een plan uit te tekenen om die doelstelling te bereiken. De tijd zal uitwijzen of we er geraken."

Trump had zaterdag nog een een lang telefoongesprek met Moon, zo gaf hij eerder aan op Twitter. "Alles gaat zeer goed, het tijdstip en de plaats voor de bijeenkomst met Noord-Korea worden vastgelegd", aldus de president. Volgens een mededeling van de Zuid-Koreaanse regering duurde het gesprek 1 uur en 15 minuten. Trump sprak daarnaast ook met de Japanse premier Shinzo Abe "om hem over de huidige onderhandelingen te informeren".

Vrijdag verklaarde Trump dat het voor de locatie over de ontmoeting met Kim tijdens de de onderhandelingen nog tussen "twee landen" ging. Volgens CBS News, dat zich baseert op anonieme bronnen, zou het gaan om Mongolië en Singapore. De Singaporese premier zei zaterdag dat zijn land nog geen formele aanvraag heeft gekregen.

Meest gelezen