Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe VS-minister Pompeo wil dispuut tussen Saudi's en Qatar oplossen om Iran dwars te zitten

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wil dat de blokkade van een aantal Arabische landen tegen de Golfstaat Qatar beëindigd wordt. Op die manier moeten de Golfstaten zich richten op de echte bedreiging, namelijk Iran, vindt hij.

Mike Pompeo -voormalig CIA-directeur en sinds enkele dagen minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten- laat er geen gras over groeien. Nauwelijks enkele dagen na zijn benoeming door de Senaat in Washington maakt hij al een opgemerkte rondreis doorheen het Midden-Oosten.

Pompeo was vandaag te gast bij de Saudische koning Salman en daar had hij een duidelijke boodschap voor zijn gastheer. Zo wil Pompeo dat de Arabische staten in de Golf hun onderlinge geschillen opzij zetten en zich richten op de echte bedreiging en dat is volgens hem het sjiitische Iran.

Zonder het met zo veel woorden te zeggen, doelde Pompeo duidelijk op de blokkade die Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan en Egypte al sinds vorige zomer voeren tegenover het emiraat Qatar. Eerdere bemiddelingspogingen door Koeweit en de vorige VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hebben weinig soelaas geboden.

"Iran destabiliseert deze hele regio", zo klonk het bij Pompeo tijdens een persconferentie in de Saudische hoofdstad Riyadh. Pompeo kreeg van de Saudi's te horen dat hij hun volle steun krijgt "om de voorwaarden voor een nucleair akkoord met Iran fors aan te passen". Pompeo zal nadien ook Israël en Jordanië aandoen, alvorens kennis te maken met de top van de NAVO-alliantie in Brussel later.

Cruciale beslissingen op komst

De Verenigde Staten zullen binnenkort flink wat knopen doorhakken, vooral dan in het beleid in het Midden-Oosten. Zo moet president Donald Trump tegen 12 mei beslissen of zijn land al dan niet in het nucleair akkoord met Iran blijft dat de internationale gemeenschap eerder heeft gesloten. Trump vindt -als enige partner in dat akkoord- dat het een slecht verdrag is dat Iran er niet van zal weerhouden om kernwapens te ontwikkelen. Hij staat onder zware druk om niet uit het verdrag te stappen en een nieuwe nucleaire crisis te ontketenen, maar het ziet er niet naar dat uit Trump zijn mening zal herzien.

Twee dagen later zou de VS de ambassade in Israël dan officieel verhuizen van de havenstad Tel Aviv naar Jeruzalem, een symbolische zet die echter een belangrijke ommekeer in het decennia oude beleid in die regio betekent en die zware kritiek krijgt van de Palestijnse Autoriteit en van Arabische landen.

Tenslotte is er nog altijd onduidelijkheid over wat de regering van Trump van echt van plan is in Syrië. Trump wou eerder de Amerikaanse "special forces" die de Arabisch-Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF) in het oosten van Syrië steunen, terugtrekken, maar is daar onlangs op teruggekomen. Het blijft echter koffiedik kijken om te zien wat de VS in Syrië nu echt van plan is. Intussen wordt er op het terrein hevig gevochten tussen die Arabisch-Koerdische milities en het leger van de Syrische leider Bashar al-Assad. Voordien gingen die elkaar wat uit de weg om zich te richten op de gemeenschappelijke vijand: de terreurgroep IS die nu teruggedrongen is in een uithoek van de Eufraatvallei in het oosten van Syrië.

Meest gelezen