Videospeler inladen...

Noord-Korea wil nu ook de relaties met "aartsvijand" Japan normaliseren

De Noord-Koreaanse communistische leider Kim Jong-un zou bereid zijn om ook de betrekkingen met de voormalige kolonisator Japan te verbeteren. Nochtans is Japan een oude "boeman" van Koreanen in noord en zuid.

Bij de top tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in lag er nog een omstreden kaart van Korea. Op die kaart stonden naast de beide Korea's ook enkele onbewoonde eilandjes in de Japanse Zee die zowel door Zuid-Korea als Japan worden opgeëist. Dat leidde meteen tot diplomatiek protest van Japan in Zuid-Korea.

Toch zou de Noord-Koreaanse leider Kim op de top gezegd hebben dat hij zijn naar Zuid-Korea en de Verenigde Staten uitgestoken hand ook wil richten naar Japan om de "relaties met dat land te normaliseren". Dat zegt tenminste de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Blijkbaar wil Noord-Korea dus erg ver gaan met het huidige charme-offensief, want de relaties met Japan zijn historisch veel moeilijker dan die met Zuid-Korea of de VS. De Noord-Koreaanse propaganda heeft de anti-Japanse gevoelens altijd erg scherp uitgespeeld in zijn scheldtirades. Het bericht is echter nog niet bevestigd door de Noord-Koreaanse overheid en de Japanse regering heeft wellicht daarom ook nog niet gereageerd. Tokio zal echter wel duidelijkheid willen over een aantal zaken vooraleer gecharmeerd te worden door Kim en dan komt de kwestie van een tiental door Noord-Korea ontvoerde Japanse burgers ter sprake.

Zo heeft Noord-Korea zelf toegeven dat het in de jaren 70 en 80 in totaal 17 Japanners heeft ontvoerd. Het was de bedoeling dat die spionnen de Japanse taal en cultuur zouden bijbrengen. Acht van die mensen zouden overleden zijn, vijf anderen zijn na 2002 op bezoek mogen gaan naar Japan en zijn daar gebleven. Voor Tokio is het erg belangrijk dat alle achtergebleven burgers kunnen terugkeren en de families hechten ook geen geloof aan de beweringen over overleden gijzelaars.

Premier Abe begroet een Japanse vrouw na haar terugkeer uit gijzeling in Noord-Korea.

Slagveld tussen Japan en China

De relaties tussen Japan en de beide Korea's zijn echter al langer historisch geladen. Tussen 1910 en 1945 was Korea bezet door Japan, dat toen de lokale cultuur onderdrukte en het schiereiland als uitvalsbasis gebruikte voor veroveringen in China tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die periode werden tienduizenden Koreaanse vrouwen als "troostmeisjes" (lees seksslavinnen) ingezet ter vermaak van Japanse militairen. Excuses zijn er nooit echt gekomen en het duurde decennia vooraleer het moderne democratische Japan die wreedheden erkende.

De voorbije tweeduizend jaar was Korea de tussenstop langs waar onder meer de theecultuur, het schrift en het boedddhisme vanuit China Japan bereikten. Tegelijk was Korea de inzet van een machtsstrijd tussen de Chinese en Japanse keizerrijken. Tussen 1592 en 1598 werd een groot deel van het Koreaanse culturele erfgoed verwoest in een oorlog tussen Japanse en Chinese troepen. Japanse samurai hadden toen op het schiereiland militair het overwicht, maar moesten worden teruggetrokken nadat de Koreaanse vloot hun aanvoerroutes vanuit Japan had afgesneden.

In 1895 werd het verouderde Chinese leger echter door het moderne Japan weggevaagd, opnieuw in Korea en kwam het schiereiland in de Japanse invloedssfeer. Ook Taiwan werd toen door Japan geannexeerd. De Japanse bezetting van Korea duurde tot 1945, waarna het schiereiland verdeeld werd in invloedssferen tussen de overwinnaars, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Die erg brute scheiding is tot vandaag niet opgeheven en wordt door veel Koreanen ook beschouwd als een onbedoeld gevolg van de Japanse bezetting van hun land. De wrevel is des te groter omdat niet de aanstichter van de Tweede Wereldoorlog, Japan, maar wel slachtoffer Korea nadien verdeeld is. 

Meest gelezen