Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken stapt op na Windrush-schandaal in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is de minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd opgestapt. Dat laat Downing Street 10 weten. De minister was onder groeiende druk komen te staan in verband met het Windrush-schandaal. Het was de bedoeling dat ze maandag met een statement zou komen voor het parlement, maar ze heeft dus eerder beslist om op te stappen.

 Amber Rudd was in een storm van kritiek terechtgekomen toen was gebleken dat immigranten uit de Caraïben plots beschouwd werden als illegalen, hoewel ze al zeer lang in het land waren en naar Groot-Brittannië gekomen waren toen ze nog geen papieren nodig hadden.

Minister Rudd heeft toegegeven dat ze niet op de hoogte was, terwijl ze het wel had moeten weten. De oppositie was furieus en eiste dat Rudd opstapte. Ze noemde het een uitwas van de antimigratiepolitiek van de Britse regering. Het ontslag van Rudd is een zware klap voor premier Theresa May. Rudd werd gezien als een van haar trouwste bondgenoten.

"Plots geen rechten meer en het land uitgezet"

Het schandaal gaat over Caraïbische immigranten. De overheid beschouwt hen als illegaal, ook al zijn hun ouders of grootouders al sinds eind jaren 40 in het land. De Windrush-generatie worden de migranten genoemd over wie het hier gaat. De eersten arriveerden na de Tweede Wereldoorlog in Engeland met het schip Empire Windrush. Ze waren met 400 en kwamen uit Jamaica.

Omdat ze uit het Gemenebest kwamen, hoefden ze geen officiële documenten te hebben. En nu, na al die jaren, vraagt de overheid naar hun verblijfsvergunning. Plotseling hebben ze geen rechten meer en een aantal van hen is al het land uitgezet.

Michael Braithwaite was 9 toen hij met zijn ouders uit Barbados naar Engeland kwam. "De mensen kwamen 70 jaar geleden met de Windrush om dit land te helpen, ze kwamen hier niet om te luieren", zegt hij. "Ze kwamen met een doel en dat doel wordt nu niet erkend."

Dat de overheid hen nu beschouwt als illegaal, kan hij niet vatten. "Als iemand je komt zeggen: je bent illegaal, je hebt het recht niet hier te zijn, dat is afschuwelijk."

Videospeler inladen...

Meest gelezen