AP1980

Vroegere Boliviaanse dictator Luis García Meza overleden

In het Zuid-Amerikaanse land Bolivia is oud-dictator Luis García Meza is overleden. Hij was 88 jaar oud en is overleden na een hartaanval. Onder het 13 maanden durende schrikbewind van García Meza werden politieke tegenstanders genadeloos vervolgd. In 1993 werd hij veroordeeld tot 30 jaar wegens mensenrechtenschendingen.

 Luis García Meza kwam in juli 1980 aan de macht na een bloedige staatsgreep. Tijdens zijn 13 maanden durende schrikbewind werden veel politici, vakbondsleiders en journalisten vermoord.

García Meza werkte ook nauw samen met cocaïnehandelaren en de naar Bolivia gevluchte Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie. Hij werd door de Amerikaanse autoriteiten gezocht wegens grootschalige drugshandel. Na alweer een rebellie werd hij in augustus 1981 afgezet. Tijdens de daaropvolgende maanden probeerden drie opeenvolgende militaire regeringen een einde te maken aan de chaos in het land, maar uiteindelijk moesten de militairen de macht doorgeven aan burgerpresident Hernán Siles Zuazo.

In 1993 werd García Meza veroordeeld tot 30 jaar cel wegens mensenrechtenschendingen. In 2017 veroordeelde een Italiaanse rechtbank hem en zeven andere Zuid-Amerikaanse militairen tot levenslang voor hun aandeel in Operatie Condor, een  samenwerkingsverband van Zuid-Amerikaanse dictaturen in de jaren 70 en 80 dat politieke tegenstanders meedogenloos liet vervolgen.

Meest gelezen