"Alsof je een Picasso tussen de rommel in je garage vindt"

De Californische 'gold rush' in het midden van de 19e eeuw lokte niet alleen een massa goudzoekers naar Californië, in de hoop daar rijk te worden, ook nu kreeg een Amerikaanse muntenverzamelaar nog te horen dat ook hij er een goede duit aan kan verdienen. Een van de toen slechts 268 5 dollarmunten die van het goud gemaakt werden, gekend als "Half Eagles", bevond zich immers in zijn collectie, ook al had hij al meermaals te horen gekregen dat het om een vervalsing ging. 

Mark Salzberg van de Numismatic Guaranty Corporation (NGC), een bedrijf in de Amerikaanse staat Florida gespecialiseerd in het uitzoeken of munten al dan niet echt zijn: "Het is alsof je een Picasso vindt tussen de rommel in je garage. Dit is echt een van de opmerkelijkste vondsten ooit."

"De verzamelaar had de munt op verschillende evenementen al aan andere verzamelaars getoond, maar kreeg steeds het deksel op de neus. Ze beweerden allemaal dat het om een nep-exemplaar ging. Vooral omdat er nog maar 3 exemplaren van die periode teruggevonden zijn. Terwijl er toch 268 gemaakt zijn. Toen wij hem dan meldden dat zijn munt echt was, was hij danig van zijn stuk."

Rick Montgomery van NGC: "Vreemd, maar we voelden onmiddellijk aan dat het hier om een echt exemplaar ging. Maar dat moesten we eerst bevestigd zien na een erg zorgvuldige analyse. In ieder geval is hij nu miljoenen waard. Ik schat ongeveer 3 miljoen dollar (2,4 miljoen euro)."

Muntenverzamelaar Borris Tavrovsky op nieuwswebsite SFGate: "Vervalsingen zijn meer en meer schering en inslag. En ze worden almaar beter. Daarom is het geen verrassing dat het zo lang geduurd heeft vooraleer er kon bevestigd worden dat het hier om een echte munt ging." Volgens Tavrovsky kan de waarde van de munt zelfs oplopen tot 4 miljoen dollar.

Of de eigenaar de munt zal verkopen, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen