Video player inladen...

Waarom zo vaak voetbalrellen in Antwerpen?

De rellen na de derby tussen Beerschot Wilrijk en Antwerp (29 mensen opgepakt) werpen nogmaals de vraag "Waarom toch zo vaak Antwerpen?" op. "Het is de enige stad in ons land waar je twee evenwaardige traditieclubs hebt", zegt Filip Boen, hoogleraar bewegings- en revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven en auteur van het boek "Iedereen supporter? Het groepsvirus in ons brein".

Laat één ding duidelijk zijn: Antwerpen (met Antwerp en Beerschot Wilrijk) heeft zeker geen monopolie op hooliganisme. Ook de harde kernen van Club Brugge en Standard bijvoorbeeld hebben geen al te beste reputatie op vlak van geweld. "Het uitzonderlijke aan de situatie in Antwerpen, is dat de stad twee traditieclubs heeft die ongeveer even sterk zijn", vertelt Boen. "Dat zie je elders niet. In Luik is Club Luik al van het toneel verdwenen en Cercle Brugge zit duidelijk in de rol van underdog tegenover het Club Brugge. In Antwerpen kan je niet echt zeggen welke club historisch gezien nu de betere is. Ze denken allebei dat ze elkaar kunnen kloppen."

De rivaliteit is er zo sterk omdat beide clubs aan elkaar gewaagd zijn

Traditie

"Traditie is ook zeer belangrijk als je een sterke verbondenheid wil creëren", zegt Boen. "Het is bijvoorbeeld geen toeval dat Antwerp zo koketteert met dat stamnummer 1. Beide clubs hebben ook een duidelijke identiteit. Beerschot is de club van het verzorgde voetbal, met Rik Coppens als absoluut icoon. In Antwerp was het altijd toch meer werkersvoetbal."

Lees verder onder de foto

"Die traditie is bijvoorbeeld de reden waarom er in Gent minder hooliganisme is", gaat Boen verder. "Gent heeft niet zo'n roemrijk verleden en dan zie je toch vaak dat er minder verbondenheid is en ook minder extreem wordt gesupporterd. Kijk naar Genk: die ploeg is te jong om echt al van traditie te spreken. Vroeger was er een grote rivaliteit tussen Waterschei en Winterslag. Maar toen die verdwenen raakten in de fusie, is de grote rivaliteit in Genk toch wat gaan liggen. Er was nog geen traditie, noch een palmares. Vandaar: ook in pakweg Westerlo is het hooliganisme geen groot probleem."

Anderlecht is een beetje een uitzondering. Dat is wel een traditieclub, maar de supporters zijn daar minder verankerd dan in Antwerpen of Brugge

"Anderlecht is een beetje een uitzondering", vertelt Boen. "Dat is wel een traditieclub, maar de supporters zijn daar minder verankerd dan in Antwerpen of Brugge. Anderlecht heeft overal supporters en net daarom is de verankering minder groot. Bovendien heeft de club een elitaire uitstraling. Anderlecht associeer je niet met strijd, maar met champagnevoetbal. Club Brugge heeft van die strijd zijn handelsmerk gemaakt met de slogan "No sweat, no glory", maar Anderlecht link je niet met "vechten"."

Hoe dan ook: het hooliganisme lijkt ondanks de recente incidenten op de terugweg. In 2017 is het aantal maanden stadionverbod drastisch achteruit gegaan. In 2016 werden er in totaal nog 11.379 stadionverboden opgelegd, vorig jaar (2017) waren dat er maar 8.951 meer. Dat was meteen de eerste daling in zes jaar tijd. 

Meest gelezen