Video player inladen...

200 migranten uit Centraal-Amerika zitten vast aan Amerikaans-Mexicaanse grens

Zo'n 200-tal migranten uit Centraal-Amerika zijn gearriveerd in Tijuana, een stad in het noorden van Mexico die grenst aan de Amerikaanse staat Californië. De karavaan met migranten krijgt momenteel niet eens de kans om asiel in de Verenigde Staten aan te vragen.  

De migranten komen voornamelijk uit Honduras en El Salvador. Ze ontvluchten het geweld en de armoede waarmee ze in hun geboorteland te maken krijgen. Mannen, vrouwen en kinderen zijn al een maand onderweg. Ze reizen te voet of met de bus en trein. De migranten koesteren de hoop om de VS binnen te mogen en asiel te krijgen. "We hopen dat de regering van de VS de deuren voor ons zal openen", aldus 52-jarige Reyna Isabel Rodríguez, die samen met haar 2 kleinkinderen uit El Salvador op de vlucht is. 

De 200 migranten zijn maar een vijfde van het geheel. De karavaan bestond oorspronkelijk uit meer dan 1000 mensen, de zogenaamde 'Viacrucis Migrante'. Eind maart kwam de mensenmassa samen in de Zuid-Amerikaanse stad Tapachula om nadien samen verder te trekken naar de VS. De migranten hebben zich sindsdien verspreid. Sommigen hebben onderweg beslist om in Mexico te blijven, anderen om op eigen houtje richting de VS te trekken. 

Nog maar 50 van de 200 migranten mochten de Mexicaanse grenspost passeren, maar ze werden tegengehouden door de Amerikaanse grenspost. De Amerikaanse dienst voor migratie laat weten dat het uiterste van zijn capaciteit is bereikt. 

Ook Amerikaans president Donald Trump heeft via zijn geliefkoosde medium van zich laten horen. Beelden van de karavaan maakten president Trump ongerust. In een tweet uit hij zijn ongenoegen en spoort hij Mexico aan om de migranten niet meer in het land binnen te laten. Hij stuurde militairen naar de grens om illegale migranten tegen te houden. Volgens advocaten die de migranten bijstaan, hebben ze wel degelijk het recht om asiel in de VS aan te vragen.  

Meest gelezen