Eén boom met vijf soorten appels: hij bestaat, en is geplant in Bokrijk

Telers van de Nationale Boomgaardenstichting hebben voor de Tuindag van Radio 2 een boom gemaakt met 5 verschillende appelsoorten. Het eerste exemplaar is vandaag geplant in Bokrijk in Limburg.

Er is geen magie bij te pas gekomen, zegt Paul Van Laer van de Nationale Boomgaardenstichting. "Om een appelboom te krijgen die 5 verschillende appelsoorten voortbrengt, heb je een onderstam nodig waarop je takken van 4 verschillende appelbomen ent", licht hij toe. Samen met de oorspronkelijke takken van de stam brengen zij 5 verschillende appelsoorten voort".

Om de boom levensvatbaar te maken, hebben Van Laer en zijn collega's takken gebruikt van bomen die al eerder vruchten hadden gedragen. Ook hebben ze gekozen voor soorten waarvan de bloeitijden niet al te ver uit elkaar lopen. Zo kunnen ze elkaar optimaal bestuiven.   

5 provincies, 5 soorten

Van de boom zijn 5 exemplaren gemaakt waarvan er 1 in elke Vlaamse provincie komt. De 5 appelsoorten die ze zullen dragen, zijn ook elk afkomstig uit een Vlaamse provincie:  de Keuleman (uit Limburg), de Keiing (Antwerpen), de Reinette Hernaut (Vlaams Brabant), de Trezeke Meyers, (Oost-Vlaanderen) en de Essching (West-Vlaanderen).

Hoewel de verschillende appelsoorten aan één en dezelfde boom zullen groeien, zullen ze hun typische eigenschappen bewaren, verzekert Van Laer. De ene appel zal rood zien, de andere al wat groener, en hun smaak zal verschillen. De eerste oogst is ten vroegste voor 2019.  

Experiment met grenzen

"In principe kan je nog meer variëteiten aan een boom laten groeien", zegt Van Laer. "Maar dan loop je het risico dat de ene soort de andere zal domineren. De 5 appelsoorten die wij hebben gekozen zijn min of meer even sterk."

"Uiteraard moet je ook binnen dezelfde fruitsoort blijven", gaat Van Laer voort. "Kersen laten groeien aan een appelboom is uitgesloten. Een tak van een perelaar zal aan een appelboom misschien wel in leven blijven, omdat appel- en perenbomen nog een zekere graad van verwantschap hebben. Maar peren zullen er niet aan groeien."  

Meest gelezen