Videospeler inladen...

Belgische wetenschapster ontwikkelt digitale neus die alle geuren van de planeet in kaart moet brengen

Charlotte D'Hulst wil met haar bedrijf MouSensor een digitale neus ontwikkelen die alle geuren op onze planeet moet inventariseren. De muis moet haar daarbij helpen. In "De afspraak" op Canvas heeft ze haar digitale neus voorgesteld. 

 "Een levende neus op een chip", zo noemt D'Hulst haar geesteskind. Haar digitale neus kan je vergelijken met de optische chip die in de camera van een smartphone zit. Maar haar neus neemt geuren waar, en kan die ook omzetten in een digitale code. Met haar neus wil D'Hulst een digitale databank aanleggen van alle geuren op onze planeet. En de muis moet haar daarbij helpen. 

Chocolade

De muis heeft namelijk een neus die sterk lijkt op die van de mens. Via genetische manipulatie kan die neus zelfs identiek gemaakt worden. Dat is wat D'Hulst ook doet. Ze maakt van muizenneuzen mensenneuzen, met dezelde geurreceptoren. In experimenten kan ze vervolgens nagaan welke geurmolecules zich binden aan welke receptor. De geur van chocolade bijvoorbeeld, zou zich binden aan 7 receptoren.     

Met de kennis die ze zo verwerft, hoopt D'Hulst een chip te ontwikkelen die dezelfde eigenschappen heeft als een neus, en die dus geuren kan vertalen naar digitale codes. In de chip zitten receptoren verwerkt die ze haalt uit de neus van de genetisch gemanipuleerde muizen.   

Parkinson

Een vrouw die de geur van parkinsonpatiënten kon herkennen, heeft D'Hulst flink op weg geholpen. Dankzij haar, en haar muizen, heeft D'Hulst ontdekt  welke receptoren de geur van parkinson herkennen. Die kennis heeft ze alvast kunnen verwerken in haar chip.     

Meest gelezen