Boom die Macron schonk aan Trump plots verdwenen: waar is hij naartoe?

Een symbolisch geschenk was het, de boom die de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn staatsbezoek cadeau deed aan zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Voor de ogen van de wereldpers namen beiden een schop in handen om de jonge eik in de tuin van het Witte Huis te planten. Maar enkele dagen later is de boom plots verdwenen.

Begin vorige week ging de Franse president Macron op driedaags staatsbezoek naar de Verenigde Staten. En hij kwam niet met lege handen. De man had een jonge eik mee uit het noordoosten van Frankrijk. 

De boom was symbolisch, aangezien hij tot voor kort op een plek stond waar tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna 2.000 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen. "100 jaar geleden vochten Amerikaanse soldaten in Frankrijk om onze vrijheid. Deze eik herinnert ons aan de banden die we hebben", zei Macron.

De Franse president plantte samen met zijn vrouw Brigitte en Donald en Melania Trump de boom in de tuin van het Witte Huis. En dat voor de ogen van de wereldpers. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Enkele dagen later was de boom verdwenen, zo merkten enkele fotografen afgelopen weekend op. Op de plek waar de boom stond, is enkel nog een geel stukje gras te zien. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Een officiële reden voor het verdwijnen van de boom gaf het Witte Huis niet. De Franse ambassade schept ondertussen wel duidelijkheid: de boom staat in quarantaine. "En dat is verplicht voor elk levend organisme dat geïmporteerd wordt in de Verenigde Staten", zegt Gerard Araud, de Franse ambassadeur in de VS. "Hij zal daarna opnieuw worden geplant."

Maar komt de quarantaine niet te laat, aangezien de boom al geplant werd? "Neen", zegt de Franse diplomaat. "De wortels waren zorgvuldig geïsoleerd." Volgens Franse bronnen "gaat het goed" met de boom.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen