Evelyne jacq

Bij harde brexit verliezen zowel Belgische als Britse vissers

Als het Verenigd Koninkrijk zijn visgronden volledig zou sluiten, zal de visserij er in het Verenigd Koninkrijk en in België op achteruit gaan. Ook Nederland en Ierland delen in de klappen. Dat staat in een onderzoek van de universiteit van Wageningen.  

Bij een harde brexit kunnen Europese vissers niet meer terecht in de Britse wateren. De universiteit van Wageningen heeft berekend wat hiervan de gevolgen zijn. Voor Nederland en België zou dat een streep door de rekening zijn want zo’n 40 procent van de vis komt uit die wateren.  Ook Ierland deelt in de klappen.

Voor ons land zou de visvangst met bijna 6 procent dalen. Tegen 2025 zouden de visprijzen met 2,6 procent stijgen. We zullen dan 22 miljoen euro minder vis en visproducten uitvoeren.

Brits verlies

Ook de Britse visindustrie krijgt het moeilijk. De vissers zullen weliswaar meer in eigen wateren kunnen vangen. Maar daardoor stijgt de productie en dalen de prijzen.

70 procent van de Britse vis is bestemd voor de Europese markt. Maar door extra invoerbeperkingen zullen de viskweek en -verwerking achteruit gaan. Tegen 2025 zal de export van vis en visproducten met meer dan 364 miljoen pond zijn gedaald (413 miljoen euro).

Alleen Spaanse vissers kunnen meer vangen omdat ze geen concurrentie meer hebben van de Britten in eigen wateren. Maar volgens de onderzoekers gaat het om een bescheiden winst, hun conclusie: voor de vissers is de harde brexit een "verlies-verliessituatie".

Ook als je naar het bruto binnenlands product kijkt, zijn er geen winnaars in Europa. Volgens het onderzoek daalt het bbp overal, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland.

Hollandse-Hoogte

Meest gelezen