Videospeler inladen...

Congolese contratenor Serge Kakudji in Koningin Elisabethwedstrijd: "Ik wil emoties delen"

Serge Kakudji wil een scheutje Congo injecteren in de oer-Belgische Koningin Elisabethwedstrijd. Hij is een van de 55 kandidaten in de eerste ronde, die op 1 mei van start gaat. 

In bocca al lupo!

Veel geluk, "in de muil van de wolf", die wens kregen alle 55 kanshebbers mee van de organisatoren van de Koningin Elisabethwedstrijd. Daar zijn zes Belgische sopranen bij en een "halve" Belg, Serge Kakudji. Hij is in 1989 geboren in Kolwezi, in Katanga, en werd al snel opgemerkt met zijn zuivere stem. Dankzij beurzen kon hij in Europa studeren. Nu is hij aan de slag in operahuizen, vooral in barokopera's. Maar hij kleurt ook buiten de klassieke lijntjes: enkele jaren geleden nam hij deel aan de KVS-voorstelling "Coup Fatal". Over zijn bijzondere levensloop is ook een documentaire gemaakt: "Rêve Kakudji". 

Emoties delen

Het heet een "wedstrijd", vertelt Serge Kakudji tijdens een repetitie in Flagey aan VRT NWS, tussen een Franse sopraan en een Oekraïense bariton in, maar "voor mij is het vooral een gelegenheid om mijn emoties te delen". Natuurlijk speelt techniek een grote rol in een ernstige wedstrijd. Het is een moeilijke evenwichtsoefening "entre méchanique et sérénité".

Geen castraat, wel een falset

Een hoge mannenstem, dan denken we aan gecastreerde zangers uit de geschiedenis, zoals Farinelli, wiens leven verfilmd werd. "Gelukkig is deze praktijk nu verboden en verleden tijd", lacht Serge Kakudji. Nu zijn het mannen die met een falsetstem of een kopstem zingen, te vergelijken met een alt of zelfs een mezzo bij de sopranen. Kakudji klimt inderdaad verbazingwekkend hoog op zijn toonladders. Ook in de popmuziek loopt menig falsetzanger rond: Bronski Beat, Prince, the Beach Boys, Bon Iver, Sigur Ros of Vampire Weekend... Klara wijdt een radioreeks aan de castraatzangers.

Wat Serge Kakudji gaat zingen, wil hij niet aan onze neus hangen. "Dat moet een verrassing blijven. Het zijn zeker en vast stukken waar ik zelf erg veel van hou." Hij koestert de Koningin Elisabethwedstrijd, "omdat hij zo’n goede band met België heeft".

Kakudji woont in Brussel en reist van hieruit de wereld rond voor zangopdrachten. "Ik doe dat zonder agent; ik hoop dat deze wedstrijd daarvoor wel een springplank wordt", geeft hij toe. En net zoals andere kandidaten hun achtergrond meebrengen, doet hij dat ook, met "Congolese energie". Zoals een spreekwoord zegt in Swahili, zijn moedertaal: "Een haan kraait enkel het lied dat hij kent; hij zal nooit blaffen als een hond."

Meest gelezen