Daklozenopvang in Brussel sluit: 60 kinderen opnieuw op straat

Het opvangcentrum in Haren, Brussel, gaf daklozen tijdens de winter een dak boven hun hoofd, maar nu de winter voorbij is en nachten minder koud zijn, sluit het centrum de deuren.

Sinds 8 december 2017 was het opvangcentrum voor daklozen open. Daklozen konden verblijven in het Blue-Star gebouw, dat door het Brusselse Gewest werd ingericht als overnachtingsplek. Normaal gezien sloot het centrum een maand geleden al de deuren, maar na de uitzonderlijke koude nachten van begin deze lente, werd beslist om het nog een maand langer open te houden.

Meer dan alleen een bed

In totaal werden 700 verschillende personen opgevangen. Tijdens de koudste nachten verbleven 340 mensen in het centrum. Ze kregen er naast een bed, ook medische en psychosociale begeleiding. "Mensen die op straat leven, kampen met heel wat medische en sociale problemen", vertelt Bianca De Wolf van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Brussel (CAW). "Dankzij de begeleiding hebben we één derde van de daklozen kunnen helpen. Zij hebben een woning gevonden of kunnen vast verblijven in een opvangcentrum."

60 kinderen terug de straat op

Twee derde van de opgevangen daklozen belandt dus terug op straat. "Daar zitten zo'n 60 kinderen tussen. Dat vinden we echt heel erg", zegt De Wolf. Het CAW pleit dan ook voor een structurele aanpak van de daklozenproblematiek. "Er moeten meer opvangcentra komen en de prijzen van de woningen in Brussel zijn gewoonweg te hoog . Er moeten ook woningen zijn voor mensen met een klein budget."
 

Meest gelezen