Bertrand de Crombrugghe en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Kinshasa

Geen Belgische ambassadeur meer in Congo

Eind januari werd de Belgische ambassadeur in Congo teruggeroepen omwille van “de bilaterale context en de situatie in Kinshasa”, dat meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Wanneer er opnieuw een Belgische ambassadeur in Congo komt is niet duidelijk.

België heeft geen ambassadeur meer in Congo. Bertrand de Crombrugghe, die sinds 2016 als Belgische ambassadeur op post was in Kinshasa, werd eind januari teruggeroepen. Spanningen tussen Congo en België liggen mee aan de oorzaak volgens Buitenlandse zaken.

“Aangezien de Democratische Republiek Congo in Brussel sedert meer dan een jaar niet meer op het niveau van ambassadeur wordt vertegenwoordigd en gezien de bilaterale context en de situatie in Kinshasa, werd er eind januari beslist om onze ambassadeur uit Kinshasa terug te roepen”, dat laat Didier Vanderhasselt, woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een schriftelijke verklaring weten.

België blijft de dialoog met de Democratische Republiek Congo voeren en hoopt dat de bilaterale spanningen kunnen worden opgelost

Woordvoerder Buitenlandse Zaken

De Crombrugghe zou ondertussen andere taken gekregen hebben. “Onze ambassadeur kreeg inmiddels andere taken toebedeeld binnen de Centrale administratie”, aldus Vanderhasselt.

Wanneer er een nieuwe ambassadeur komt en wie dat zal worden is niet duidelijk. “België blijft de dialoog met de Democratische Republiek Congo voeren en hoopt dat de bilaterale spanningen kunnen worden opgelost, zodat België en Congo opnieuw op het niveau van ambassadeur kunnen worden vertegenwoordigd in Kinshasa en Brussel”, besluit Vanderhasselt.

Nochtans volgt een cruciale periode voor Congo. Eind dit jaar, op 23 december, zouden er lokale, provinciale, parlements- en presidentsverkiezingen plaatsvinden.

Gespannen relatie

De relatie tussen Congo en België is de laatste jaren gespannen. Kritiek van België op de politieke chaos in Congo en het schenden van de mensenrechten ligt onder meer aan de basis.

Zo was er onder andere kritiek op het steeds uitstellen van de verkiezingen en op de manier waarop president Joseph Kabila en zijn entourage op allerlei mogelijke manieren aan de macht proberen te blijven.

In januari besliste ons land daarom ook om een deel van het ontwikkelingsgeld in Congo anders te besteden. Zo gaat voortaan van de ongeveer 100 miljoen euro een kwart niet langer passeren via de officiële Congolese regeringskanalen. Het geld zou rechtstreeks naar het terrein gaan. Als reactie sloot Congo het Belgisch agentschap voor ontwikkelingssamenwerking ENABEL in Kinshasa.

Het blijft uitkijken hoe de situatie tussen beide landen verder gaat evolueren met de Congolese verkiezingen in aantocht.

Meest gelezen