Video player inladen...

Groen herhaalt voorstel om werkgevers mee te laten betalen bij te veel burn-outs

Naar aanleiding van 1 mei herhaalt Groen-voorzitter Meyrem Almaci haar voorstel om bedrijven mee verantwoordelijk te maken voor burn-outs door ze mee te laten betalen als ze te veel burn-outs hebben. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en werkgeversorganisatie Voka reageren sceptisch.

“Niet alleen werk maken van meer jobs, maar ook van betere jobs”, luidt de boodschap van Almaci aan de vooravond van 1 mei. Twee op drie werknemers voelt zich vaak te moe om te genieten van zijn vrije tijd, ongeveer 72 procent ervaart geregeld stress op het werk en 60 procent moet geregeld overwerken. Een recept voor burn-out, stelt Groen.

"Wij stellen voor dat werkgevers die het na 2 jaar slechter doen dan een gelijkaardig bedrijf aanvankelijk 20 procent van de uitkering betalen,” zegt Almaci. Vandaag wordt de kost bijna volledig gedragen door de sociale zekerheid. Bedrijven die wel inspanningen leveren, wil Groen belonen via een korting op hun sociale zekerheidsbijdrage. "Dat is ook eerlijker. Zij moeten dus niet mee opdraaien voor concurrenten die het minder verantwoord aanpakken,” aldus Almaci. 

De Groen-voorzitter herhaalt haar voorstel dat ze vorige maand al in Terzake deed. Net zoals vorige maand botst ze op scepticisme.

Kwetsbaarheid is niet enkel aan je sector gelinkt, maar ook aan overbelasting in je privéleven

Pieter Van Herck (Voka)

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) ziet praktische bezwaren. "Het is haast onmogelijk om een normaal verzuimpercentage per sector vast te leggen", zegt hij. "Dat wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de leeftijd en de gezondheid van een werknemer". 

Ook Voka blijft kritisch. "Wenst Groen de werkgevers misschien te ontraden om vrouwen, oudere personen en mensen met een medische voorgeschiedenis aan te werven?", vraagt Pieter Van Herck zich af. "Bij deze groepen liggen de uitvalcijfers namelijk hoger." Voka verwacht dat werkgevers hun sociale bijdrage massaal zullen aanvechten. "Kwetsbaarheid is niet enkel aan je sector gelinkt, maar ook aan overbelasting in je privéleven. Het valt dan ook moeilijk te objectiveren of een burn-out de schuld is van de werkgever."

Meest gelezen