25 jaar geleden: het www ziet het levenslicht

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat het CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Zwitserland, de allereerste webpagina op het openbaar domein vrij beschikbaar online zette. Het was de geboorte van het World Wide Web, het www. De pagina staat nog altijd online.  

Die allereerste openbare webpagina was een creatie met een Belgische hand. De Britse software-ingenieur Tim Berners-Lee ontwierp ze in opdracht van zijn projectmanager, de Belg Robert Cailliau. Ze zochten een manier die het makkelijker maakte voor wetenschappers in verschillende internationale onderzoeksprojecten om informatie te delen.

Berners-Lee en Cailliau borduurden verder op het idee van hypertext, een tekst met direct activeerbare verwijzingen, hyperlinks. Je hoeft geen andere bladzijden of hoofdstukken op te zoeken en te openen, maar je kan direct doorklikken naar een specifieke tekst of een plek in de tekst. Elke wijziging die je in die tekst aanbrengt, moet ook meteen voor iedere gebruiker zichtbaar zijn. Ze pasten hun ideeën toe op internet, een netwerk dat jaren eerder al ontwikkeld was.

Op 6 augustus 1991 lanceerde Berners-Lee zijn eerste website, http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Op 30 april 1993 zette het CERN de broncode van die pagina openbaar, zodat die voor iedereen beschikbaar was. Het werd een historische datum: de geboorte van het World Wide Web, het www. Het CERN bepaalde tegelijk dat de bronconde vrij beschikbaar was en dat niemand het www ooit kan bezitten.

Die allereerste webpagina is nog altijd raadpleegbaar, maar niet alle hyperlinks op de pagina functioneren. Het CERN startte enkele jaren geleden met een restauratieproject.

Meer lezen over de geboorte van het web kan op de website van het CERN.

Meest gelezen