Iraanse film bekroond op filmfestival Mooov

De film "Los versos del olvido" van de Iraanse regisseur Alireza Khatami heeft op het Mooov Filmfestival de Canvas Award voor de beste film gewonnen. Volgens de jury is de winnende prent "een universele film, die op een elegante en sprookjesachtige manier verteld wordt. De filmmaker wist een perfecte balans te vinden tussen narratieve en cinematografische keuzes".

De prijsuitreiking vond plaats in Turnhout. De hoofdprijs heeft een waarde van 15.000 euro.

"Sergio & Sergei" van de Cubaanse filmmaker Ernesto Daranas, een waargebeurd verhaal over een kosmonaut die vastzit in de ruimte, ontving de Behind The Scenes Award. Die wordt uitgereikt door een jury van gedetineerden van de gevangenis van Merksplas. De Universciné-prijs van de jongerenjury ging naar "Daha" van de Turkse debutant Onur Saylak en onder de internationale kortfilms was de winnaar het Iraanse migrantendrama "Heyvan" van Bahman Ark.

Vorige week had de Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch al de Mooov-Oeuvre Award gekregen. Het filmfestival, verspreid over acht locaties, bracht dit jaar een hommage aan de Turkse filmmaker Yilmaz Güney, die in 1984 op amper 47-jarige leeftijd overleed. Het festival loopt maandag nog in Beringen.

Meest gelezen