Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Iran doet onthullingen van Israël af als fabel

Iran lijkt niet onder de indruk van de beschuldigingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die stelde eerder vandaag bewijzen te hebben dat Teheran een geheim kernwapenprogramma heeft en zo het nucleaire akkoord schendt. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif reageert spottend.

"Dit is wel handig. Een perfecte timing", schrijft Javad Zarif op Twitter.  Netanyahu noemt hij "de jongen die wolf roept", een verwijzing naar een Griekse fabel. Volgens de Iraanse minister doet de Israëlische premier "pseudo-onthullingen enkele dagen voor 12 mei", de datum waarop de Amerikaanse president Donald Trump mogelijk aankondigt dat de Verenigde Staten uit het nucleaire akkoord met Iran stappen.

Trump heeft intussen ook gereageerd op de verklaringen van Netanyahu. "Wat we daaruit leren, toont echt aan dat ik 100 procent gelijk had", aldus de Amerikaanse president. Trump staat erg sceptisch tegenover het nucleaire akkoord met Iran. (zie video hieronder). Volgens de Iraanse minister Zarif springt Trump daarmee op "oude aantijgingen" die al besproken werden in het kader van het nucleaire akkoord.

Video player inladen...

De premier van Israël heeft laten weten dat hij de bevindingen van de Israëlische geheime diensten over het "geheime kernwapenprogramma van Iran" gaat overmaken aan Duitsland en Frankrijk. Hij heeft de kwestie naar eigen zeggen ook al besproken met de Russische president Vladimir Poetin.

De Duitse regering zegt de informatie vanuit Israël te zullen analyseren en dat de onafhankelijke inspecties in Iran moeten blijven gebeuren. "De internationale gemeenschap had sowieso twijfels over het feit dat Iran een vreedzaam nucleair programma zou nastreven. Vandaar dat het nucleair akkoord in 2015 werd bekomen en ondertekend, met daarin een robuust controlesysteem door het Internationaal Atoomenergieagentschap."

Meest gelezen