Video player inladen...

Israëlische premier: "Iran heeft gewerkt aan een geheim kernwapen­programma"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt documenten in handen te hebben die bewijzen dat Iran heeft gewerkt aan een geheim nucleair programma. De Iraanse leiders zouden daarover gelogen hebben bij het sluiten van het nucleaire akkoord in 2015.

"Iran liegt en wij hebben de bewijzen dat het regime in Teheran wel degelijk gewerkt heeft aan een geheim programma om kernwapens te ontwikkelen en dat materiaal, kennis en de informatie daarover nog altijd verbergt voor de internationale gemeenschap." Dat was de aanhef van het betoog dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanavond voor de televisie gaf.

Netanyahu baseert zich daarvoor op een enorme hoeveelheid geheime Iraanse documenten die de Israëlische inlichtingen­diensten in handen hebben gekregen. Het zou gaan om meer dan 100.000 pagina's teksten en cd's, berekeningen, publicaties, foto's en video's, waarvan Netanyahu er enkele op een groot scherm liet projecteren. Dat materiaal is overgemaakt aan de Verenigde Staten, aan andere landen en aan internationale instellingen, zei hij.

De basis is dat de Iraanse leiders liegen als ze ontkennen dat ze ooit aan een kernproject gewerkt hebben, en Netanyahu liet delen van interviews van de Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei en van president Hassan Rouhani zien, waarin ze dat ontkenden. Wij weten intussen dat Iran die geheime archieven heeft overgebracht naar een plek in Teheran en we weten zelfs waar, aldus Netanyahu.

Het geheime atoomproject Amad

Netanyahu toonde documenten in het Farsi (Perzisch) die aantoonden dat er tussen 1999 en 2003 een geheim nucleair project Amad bestond. Dat omvatte de ontwikkeling van kennis voor kernwapens, het verrijken van uranium in centrifuges in ondergrondse sites uitgegraven onder een berg, het bouwen van implosiesystemen die een kettingreactie op gang moeten brengen, maar ook het ontwikkelen van ballistische raketten die de kernkoppen moeten vervoeren.

Die raketten hebben intussen een reikwijdte van bijna 2.000 kilometer, waardoor Tel Aviv in Israël, Riyadh in Saudi-Arabië en de Russische hoofdstad Moskou binnen het bereik van Iran komen. Spoedig geldt dat ook voor andere landen, waarschuwde Netanyahu.

Het project Amad -waarvan Iran nog altijd het bestaan ontkent- is intussen stopgezet, maar de werkzaamheden gaan ondanks het nucleaire akkoord met de internationale gemeenschap uit 2015 door, zij het onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, zei Netanyahu. Hij verwees opnieuw naar Iraanse documenten waaruit zou blijken dat in de dienst SPND van het ministerie van Defensie in Teheran dezelfde mensen aan het werk zijn als in het project Amad en onder dezelfde topman: doctor Mohsem Fakhrizadeh.

"Kernakkoord laat Iran toe kernwapens te ontwikkelen"

Netanyahu verwees ook naar de verklaringen die Iran aflegde in december 2015 als onderdeel van het kernakkoord dat toen met de internationale gemeenschap werd gesloten. In die verklaringen ontkent Iran dat het ooit aan kernwapens gewerkt heeft.

Dat nucleair akkoord, dat indertijd mee ondertekend werd door VS-president Barack Obama, is volgens Netanyahu "een verschrikkelijk akkoord" dat gebaseerd is op leugens en bedrog en dat Iran niet zal verhinderen om toch kernwapens te ontwikkelen.

Deze maand zal VS-president Donald Trump beslissen of zijn land al dan niet in dat akkoord blijft en Trump heeft al laten verstaan dat dat niet het geval zal zijn. Netanyahu zegt dat hij vertrouwt dat Trump de "juiste beslissing" zal nemen in het belang van de Verenigde Staten, van Israël en van vrede in de wereld.

Hoe Israël aan dat toch grote geheime Iraanse archief is gekomen en of dat echt is, is nog niet duidelijk. Wel lijkt Netanyahu, die toch altijd al tegen het kernakkoord met Iran gekant was, een belangrijke troef uit te spelen waardoor de VS zich nu vrijwel zeker uit dat akkoord zullen terugtrekken.

De wereld heeft er dus een groot probleem bij: of de Amerikaanse beslissing leidt tot een nieuwe crisis met Iran ofwel heeft Israël gelijk en probeert het fundamentalistische regime in Teheran in het geheim alsnog kernwapens te ontwikkelen of op zijn minst de mogelijkheid te behouden om dat in de toekomst nog te doen.

Meest gelezen