Onder meer Proximus kon van de 'excess profit rulings' genieten en is tegen het vonnis van de Europese Commissie in beroep gegaan.

Multinationals betaalden ons land meer dan 800 miljoen euro illegale staatssteun terug

36 multinationals hebben ruim 800 miljoen euro aan belastingkortingen terugbetaald aan ons land. Dat meldt nieuwssite Apache en wordt bevestigd door de FOD Financiën. Ons land werd 2 jaar geleden veroordeeld voor die illegale staatssteun.

Twee jaar geleden veroordeelde de Europese Commissie ons land voor illegale staatssteun aan 36 multinationals. Het ging om de zogenaamde 'excess profit rulings', een fiscaal gunstregime dat in 2004 op poten was gezet door de regering-Verhofstadt II. Doel daarvan was om internationale investeringen te lokken. In ruil daarvoor bleef een dikke 2 miljard euro internationale winst onbelast.

De Europese Commissie eiste dat België in totaal 900 miljoen euro van die 36 bedrijven - waaronder BASF, AB Inbev, Atlas Copco, BP en Proximus - zou terugvorderen.

Rechtszaak

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) trok namens de regering naar de rechter, omdat hij naar eigen zeggen vreest voor de rechtszekerheid in ons land. "Als de internationale ondernemingen ervoor kiezen om te vertrekken, staan er 14.000 banen in ons land op de tocht

Zijn kortgeding werd verworpen, maar er loopt nog altijd een beroepsprocedure. De uitspraak daarvan wordt dit najaar verwacht. Ook Proximus is in beroep gegaan.

Intussen heeft de Belgische staat al 800 miljoen euro van de 900 miljoen teruggekregen van de betrokken bedrijven. "België heeft het overgrote deel van de illegale staatssteun gerecupereerd. We werken constructief samen met de Belgische autoriteiten om het volledige bedrag zo snel mogelijk te innen", zo laat een woordvoerder van de Europese Commissie aan persagentschap Belga weten.

Meest gelezen