Video player inladen...

Na een maand zonder vlees en alcohol: de maand zonder plastic

De hele maand mei zo weinig mogelijk plastic gebruiken. Dat is het opzet van de nieuwe campagne “Mei Plasticvrij”. Op die manier willen de organisatoren ons bewust maken van hoeveel plastic we gebruiken. Plastic dat dikwijls al na enkele minuten in de vuilbak belandt. En dat het met enkele kleine inspanningen ook anders kan.

Er gaat geen week voorbij zonder dat er iets in het nieuws verschijnt over plasticvervuiling. De rivieren, zeeën en oceanen drijven vol met plastic verpakkingen en zakjes, en hebben nu al de dood van vele vissen en vogels op hun geweten. Er blijken ook steeds meer micro- en nanoplastics, microscopisch kleine deeltjes plastic, in het water te zitten die ook in ons lichaam terechtkomen. Wat de gezondheidsrisico’s daarvan zijn, is nog niet helemaal duidelijk. 

“De plasticvervuiling is op een korte tijd enorm geëscaleerd”, zegt Mies Maria Meulders, één van de initiatiefneemsters van de campagne “Mei Plasticvrij”. “Elke minuut komt er een volle vrachtwagen plastic bij in de zeeën. Die situatie in onhoudbaar. Het is al lang 5 voor 12.” 

Veel plastic belandt al na enkele minuten in de vuilbak

U moet er maar eens bij stilstaan: we worden elke dag omringd door heel veel plastic. En ieder van ons gooit dagelijks plastic in de vuilbak. Denk maar aan plastic verpakkingen en zakjes, wegwerpbekers, rietjes, plastic bestek, folies… Al die dingen zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar belanden na enkele minuten al in de vuilbak.

“Wij Belgen zijn goed in het recycleren, maar veel minder goed in het vermijden van plastic”, zegt Meulders. Want PET-flessen in de blauwe PMD-zak worden wel gerecycleerd, maar heel veel andere plastics niet. 

Iedereen moet voor zichzelf beslissen hoe ver hij daarin gaat. Wij zijn blij met elke kleine stap

Daarom roept de organisatie op om deze maand zo weinig mogelijk wegwerpplastic te gebruiken. “Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe ver hij of zij daarin wil gaan”, zegt Meulders. “Al het plastic bannen is zeer moeilijk, maar we zijn al heel blij met elk klein stapje. Als iemand overschakelt van plastic flessenwater naar een hervulbare drinkfles, dan is dat voor ons al een kleine overwinning.”

Eén van de ambassadeurs van de campagne, Sean Dhondt, was vorige week te gast bij in "Van Gils en Gasten". Hij kwam er in primeur vertellen dat Rock Werchter dit jaar volledig rietjesvrij zal zijn.

Hef een milieubelasting op plastic verpakkingen en mensen gaan vanzelf alternatieven zoeken

Volgens Meulders kan de consument zelf het grootste verschil maken, maar zijn ook de producenten, handelaars en de overheid verantwoordelijk. “Plastic is nu gigantisch goedkoop. Mocht er een soort van milieubelasting op komen, dan zou de industrie vanzelf op zoek gaan naar alternatieven."

"Maar zolang producenten, winkelketens en overheid weinig of geen stappen nemen, kunnen wij hen tonen dat we het menen door plastic verpakkingen zoveel mogelijk links te laten liggen", zo luidt het bij de organisatie.

Lees verder onder de foto.

Aangespoelde plastic flessen aan de kust van Ivoorkust
AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO

Wie de strijd wil aangaan tegen de plasticvervuiling, kan zich aanmelden op de website van "Mei Plasticvrij". U vindt er meer informatie over de campagne en tips om uw plasticgebruik terug te schroeven. Momenteel hebben zich al meer dan 5.000 deelnemers en 100 bedrijven aangemeld.

Herbekijk hieronder het college van de "Universiteit van Vlaanderen" waarin Karine Van Doorsselaer, expert ecodesign, vertelt of je beter plastic of glazen flessen koopt.

Video player inladen...

Meest gelezen