Video player inladen...

Echte diamanten te koop in nieuw diamantmuseum Antwerpen 

Dit weekend opent DIVA in Antwerpen, een gloednieuw museum rond diamant. De kostbare edelstenen zijn er niet alleen te bezichtigen: vanaf 5 mei kunt u in de museumshop ook terecht voor de nieuwe collectie van juweelontwerper Nico Taeymans.

In opdracht van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) ontwierp Taeymans een betaalbare diamantcollectie: "Ravissant". Het resultaat is vanaf dit weekend ook verkrijgbaar in het nieuwe diamantmuseum DIVA.  In de juwelen worden niet alleen geslepen diamanten gebruikt, maar ook ruwe diamant en kimberliet. In dat gesteente wordt diamant op 450 km diepte onder hoge druk gevormd.

Het is geen alledaagse collectie maar ik ben ook geen alledaagse juweelontwerper."

Nico Taeymans

Taeymans is trots op zijn nieuwe creaties: “Bij alles wat ik ontwerp, zorg ik ervoor dat ik nooit de natuur en zijn schitterende organische vormen uit het oog verlies. Door te werken met kimberliet en ruwe diamant is elk stuk uit de collectie ook steeds uniek want geen twee ruwe diamanten of stukken kimberliet zijn identiek. Het is geen alledaagse collectie maar ik ben ook geen alledaagse juweelontwerper."

 Het museum telt twee winkels: een echte museumshop, die naast souvenirs ook de meer betaalbare juwelen aanbiedt, en een juwelierszaak waar je voor de luxueuzere juwelen terecht kan. Taeymans is niet de enige ontwerper die zijn juwelen mag aanbieden in het DIVA. De shops werken samen met een zestal ontwerpers en vernieuwen hun collectie regelmatig. Zo krijgen opkomende designers een kans om hun werk in de spotlight te plaatsen. 

Door de juwelen betaalbaar te houden, wil de diamantsector ook een jonger publiek aanspreken. De dure edelstenen werden lange tijd als een exclusief product beschouwd, gedragen door een oudere generatie. Maar de laatste jaren zijn diamanten blijkbaar weer aan een opmars bezig.

De diamantsector zelf is alvast erg opgezet met de opening van het nieuwe museum. "De Antwerpse diamant is van wereldklasse, en we zijn zeer tevreden dat we nu ook een museum van topniveau hebben om die te vertegenwoordigen. Vroeger was het vaak moeilijk om mensen een beeld te geven van de diamantwereld, omdat het bij zo'n kostbare producten moeilijk is om de veiligheid te garanderen. Nu hebben we eindelijk een ideale plek om mensen naartoe te sturen die geïnteresseerd zijn in diamant."

De collectie van Taeymans bestaat uit 33 juwelen waaronder oorbellen, halskettingen en ringen. Prijzen gaan van 49 euro, voor een paar oorbellen, tot 1499 euro.

Greg Van Oz

Meest gelezen