VRT NWS

Onderzoeksrechter Van Cauwenberghe: "Gevangenen die vervroegd worden vrijgelaten, worden te weinig begeleid"

Gevangenen die vervroegd worden vrijgelaten, krijgen te weinig begeleiding. Dat zegt onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe in "De wereld vandaag" op Radio 1, naar aanleiding van de zaak van de vermoorde gevangenisverpleegster.

Vorige week werd een gevangenisverpleegster dood teruggevonden langs het kanaal in Olen. Ze was vermoord. Een Belgisch koppel werd in Spanje opgepakt op verdenking van de moord. Beiden blijken draaideurcriminelen te zijn met een rijkgevuld strafblad.

Opvallend is onder meer dat de mannelijke verdachte ooit geïnterneerd is geweest, maar later toch nog toerekeningsvatbaar werd verklaard. Hij zat daarna verschillende celstraffen uit. Onlangs werd hij nog veroordeeld tot 3 jaar cel, maar hij kwam na 8 maanden vervroegd vrij.

Heel wat gevangenen die worden vrijgelaten hervallen snel in de oude gewoonten. Dat is een groot probleem

Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe

Volgens onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe laat de begeleiding van gevangenen die vervroegd worden vrijlaten te wensen over. "Mensen die in de cel opgesloten worden, worden daar doorgaans niet beter van. Tenzij men die mensen kan begeleiden en voorbereiden op een terugkeer in de samenleving. Maar wat we jammer genoeg veel zien, ondanks de inspanningen die hier en daar geleverd worden, is dat heel wat personen die uit de gevangenis komen, vrij snel in de oude gewoonten hervallen, recidiveren en nieuwe feiten plegen. Dat is een groot probleem", zegt Van Cauwenberghe. "Zowel in de gevangenis als vanaf het ogenblik dat men de mens terug vrijlaat, schiet de begeleiding tekort".

Volgens Van Cauwenberghe komt dat voornamelijk door te weinig mensen en middelen. "De hulpverleners doen wat ze kunnen, maar kunnen niet iedereen op een grondige manier begeleiden", zegt hij. "Nochtans is een intensere begeleiding tijdens het gevangenisverblijf en erna echt nodig."

"De justitiehuizen proberen ongetwijfeld al het mogelijke te doen, maar men is op sommige plaatsen onderbemand om de hoeveelheid werk op een degelijke manier te verwerken. Er zijn nu allerlei alternatieve maatregelen, vrijlating onder voorwaarden, probatiemaatregelen van de rechtbank, of in het kader van de strafuitvoering waar de strafuitvoeringsrechtbank ook voorwaarden kan opleggen. Daar moeten we volledig op inzetten en dat lijkt men over het hoofd te zien."

Volgens de onderzoeksrechter worden sommige gevangen soms ook te snel weer vrijgelaten. "De druk op de gevangenissen is enorm groot. Men spreekt vaak over overbevolking, en dat is uiteraard niet gunstig. Maar men kijkt soms te veel naar die druk, en gaat dan maar snel mensen, al was het maar onder elektronisch toezicht, terug vrijlaten. Maar dat is geen begeleiding en dan kan het vrij snel foutlopen", zegt Van Cauwenberghe.

Meest gelezen