Xinhua News Agency

Politie en militairen brengen voor het eerst stem uit in Tunesië

Voor het eerst in de geschiedenis van Tunesië mogen politieagenten en militairen hun stem uitbrengen tijdens de lokale verkiezingen. Op 6 mei worden voor het eerst gemeenteraadsverkiezingen gehouden in het land, sinds de revolutie in 2011.

Onder de dictatuur in Tunesië moesten Tunesiërs die als politieagent of militair aan de slag waren politiek neutraal blijven en mochten ze niet stemmen. De autoriteiten vonden dat het personeel, dat instond voor de veiligheid van het land, een strikte geheimhoudingsplicht moest handhaven en volledig buiten de politiek moest blijven. Maar na de revolutie van 2011, toen ook vakbonden werden toegelaten, eisten de politievakbonden het recht om te stemmen.

Het parlement heeft nu besloten om de 120.000 mensen die instaan voor de beveiliging van het land, voor het eerst te laten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In de nieuwe kieswet staat dat ze enkel bij de gemeenteraadsverkiezingen mogen stemmen. Politie en militairen mogen verder niet deelnemen aan verkiezingscampagnes of openbare vergaderingen bijwonen.

Dit is een historische dag, voor de eerste keer oefenen we het recht op burgerschap uit

Tunesisch politieagent

Ongeveer 40.000 agenten en militairen hebben zich geregistreerd als kiezer. Afgelopen zondag, een week voor de officiële gemeenteraadsverkiezing van 6 mei, hebben zij hun stem al mogen uitbrengen. “Dit is een historische dag, voor de eerste keer oefenen we het recht op burgerschap uit", zei een politieagent, die anoniem wilde blijven, aan het persbureau AFP. Er is nog niets bekend over deze resultaten.

Volgende zondag zijn het voor de eerste keer gemeenteraadsverkiezing in Tunesië sinds de revolutie van 2011.

(c) copyright crowdspark.com

Meest gelezen