ESA

Ruimtesonde ExoMars fotografeert ijsvlaktes aan kraterrand op Mars

De Europees-Russische sonde Exomars heeft nieuwe foto's van haar reis rond Mars naar de aarde gestuurd, de eerste sinds ze in een nieuwe baan op 400 kilometer hoogte boven de planeet vliegt. 

Op één van de foto's (zie hierboven) is een 40 kilometer lange doorsnede van een inslagkrater op het noordelijke halfrond te zien, verduidelijkt het Europese Ruimtevaartbureau ESA in een persbericht. 

Belgische inbreng

De ExoMars Trace Gas Orbiter is in maart 2016 gelanceerd vanop de Russische Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan, met als doel de atmosfeer van Mars te bestuderen.  De sonde maakt daarvoor onder meer gebruik van het NOMAD-instrument dat ontwikkeld is door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA).

Het instrument speurt naar gassen die mogelijk wijzen op geologische of biologische activiteit op Mars, zoals methaangas. 

Robotjeep

Samen met de Trace Gas Orbiter was twee jaar geleden ook de Schiaparelli sonde gelanceerd. Die zou normaal gezien op Mars hebben moeten landen maar die landing is mislukt. Over 2 jaar wil ESA een robotjeep naar Mars lanceren die hopelijk wel ongeschonden op Mars zal landen. 

Meest gelezen