Video player inladen...

Sajid Javid volgt Amber Rudd op als Brits minister van Binnenlandse Zaken

De Britse premier Theresa May heeft Sajid Javid aangekondigd als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. May maakte het nieuws vanmorgen via Twitter bekend. Javid volgt Amber Rudd op. Rudd diende gisteravond haar ontslag in nadat ze was verwikkeld geraakt in het Windrush-schandaal. 

Rudd werd bekritiseerd toen bleek dat Caraïbische immigranten plotseling beschouwd werden als illegalen, ondanks het feit dat ze al een zeer lange tijd in het land waren en naar Groot-Brittannië kwamen toen ze nog geen papieren nodig hadden.

Normaal gezien moesten ze geen papieren aanvragen omdat ze uit het Gemenebest van Naties komen. Maar nu vraagt de overheid opeens naar hun verblijfsvergunning. Rudd stelde dat ze hier niet van op de hoogte was. Bovendien bleek uit gelekte documenten dat er verhoogde streefcijfers waren om die mensen versneld het land uit te zetten en dat Rudd daarvan op de hoogte was.

Javid heeft zelf een migratieachtergrond. Zijn ouders immigreerden in de jaren '60 vanuit Pakistan naar Groot-Brittannië. Zijn vader was een buschauffeur. Javid heeft zichzelf vanuit die achtergrond opgewerkt tot een succesvol politicus in de Conservatieve partij onder het motto dat "hard werken en niet zeuren tot succes leidt". Op dat vlak had hij een grote bewondering voor de voormalige Britse premier Margaret Thatcher en hij heeft altijd een foto van haar in zijn kantoor hangen.

In de huidige Windrush-crisis over de Caraïbische migranten had hij zijn ongenoegen geuit over de gang van zaken bij Binnenlandse Zaken. Anderzijds is Javid -net als zijn voorgangster Amber Rudd- een "remainer", iemand die sterk voorstander is van het behoud van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie of daar toch zo groot mogelijke banden mee wil behouden.

Javid heeft er al een paar ministerposten in Conservatieve regeringen opzitten zonder brokken te maken. Enkele jaren geleden stapte hij wel op toen de Indiaas-Brits-Nederlandse staalgroep Tata Steel duizenden banen in het VK schrapte.

Meest gelezen