Video player inladen...

Tijdelijk noodnummer 1722 krijgt 877 oproepen over stormschade

Zondagmiddag activeerde de federale overheid het tijdelijk noodnummer 1722 voor niet-dringende oproepen omdat het KMI storm voorspelde. De noodlijn is maandagmiddag om 12 uur afgesloten, 877 oproepen liepen er binnen.

De meeste oproepen kwamen uit de provincie Namen (502). In Vlaams-Brabant en Luik kregen ze elk 87 oproepen binnen.  De provincies Limburg  (50) en Waals-Brabant (45)  en Antwerpen (35) kregen ook veel  telefoontjes.  In de rest van het land lag het aantal oproepen lager: Henegouwen (29), Luxemburg (14), Brussel (11) , Oost-Vlaanderen (10) en West-Vlaanderen (7).

Mensen hebben deze keer onder andere gebeld voor omgewaaide bomen, beschadigde daken en wateroverlast. Er zijn onder andere meldingen geweest van wateroverlast in kelders, en water of modder op wegen.

Sinds augustus 2017 kunt u het nummer 1722 bellen tijdens storm of wateroverlast als u de brandweer nodig heeft, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. Het nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. 

"In Namen zijn er meldingen van een beginnende brand en een auto-ongeval binnengelopen via 112", zegt Thomas Biebauw van Binnenlandse Zaken. "Die dringende oproepen zijn efficiënt behandeld kunnen worden, terwijl de vele niet-dringende oproepen via 1722 zijn gegaan. Het systeem heeft dus gewerkt." 

Meest gelezen