Video player inladen...

Tom Dice, Laura Tesoro en Lady Linn in Belgische jury Songfestival

De Belgische jury voor het Songfestival is bekend. Ex-deelnemers Laura Tesoro en Tom Dice, Lady Linn, Wouter Vander Veken en Bob Savenberg zullen de jurypunten voor ons land bepalen. 

Laura Tesoro stond in 2016 op het Songfestival met "What's the pressure" en Tom Dice behaalde in 2010 het beste Vlaamse resultaat ooit in de liedjeswedstrijd. Met het nummer "Me and my guitar" haalde hij een mooie zesde plaats. 

Voor manager en muzikant Bob Savenberg is het de tweede keer dat hij in de professionele jury zit. "Een hele eer", vindt hij. "Het worden twee fijne avonden met een aantal collega's uit de muzieksector." 

Geen punten voor tweede halve finale

De Belgische jury beoordeelt elke act uit de eerste halve finale en uit de finale. Er worden punten van 1 tot en met 8, 10 en 12 uitgedeeld aan alle acts, behalve aan die van het eigen land. Omdat Sennek in de eerste halve finale optreedt, mag België geen stem uitbrengen over de tweede halve finale. Alle 43 landen mogen wel hun stem uitbrengen tijdens de finale. 

De juryleden beoordelen elk nummer op een aantal vlakken: de vocale capaciteiten, de compositie en originaliteit van het nummer, het optreden en hun algemene indruk van de act. Dat gebeurt tijdens de jury-optredens die telkens een dag voor de live-optredens plaatsvinden (op maandag 7 en op vrijdag 11 mei). De optredens bekijken ze via een satellietverbinding vanop de VRT. 

De jurypunten van ons land worden op zaterdag 12 mei bekendgemaakt door Danira Boukhriss Terkessidis. Zij komt als 22e aan de beurt. Ook de kijkers kunnen hun stem uitbrengen. De punten van de jury en de punten van de kijkers wegen even zwaar door en tellen elk dus voor 50% mee in het totaal. 

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival met daarin België vindt plaats op dinsdag 8 mei. Op donderdag 10 mei volgt de tweede halve finale. Op zaterdag 12 mei is er de finale. Op de 3 avonden is er ook telkens een voorbeschouwing in "Van Gils & het Songfestival" om 20.35 uur op Eén. 

Meest gelezen