In het Freedom House raakten Noord- en Zuid-Korea het in 2000 eens over de historische ontmoeting tussen hun leiders Kim Dae-jung en Kim Jong-il later in Pyongyang.

Trump geeft voorkeur aan "Huis van de Vrijheid" aan demarcatielijn voor ontmoeting met Kim Jong-un

In een tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump geopperd dat de demarcatielijn tussen de twee Korea's in Panmunjom de beste plek zou zijn voor zijn komende top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Een beslissing is er evenwel nog niet.

De ontmoeting tussen Trump en Kim zou eind deze maand of begin juni plaatsvinden. Daarover is er nog geen duidelijkheid en evenmin over waar dat zou gebeuren. Tal van media berichten dat Mongolië of Singapore het historisch evenement zouden huisvesten. Het Centraal-Aziatische land Mongolië zou zich zo op de kaart kunnen zetten en de meer welvarende stadstaat Singapore zou ook graag veel media-aandacht krijgen.

President Donald Trump lijkt nu een voorkeur te hebben voor het "Huis van de Vrijheid" of Freedom House in Panmunjom, nabij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea of het nabijgelegen Peace House of "Huis van Vrede". Op die plaats werd op 27 juli 1953 het staakt-het-vuren ondertekend tussen de bevelhebbers van Noord-Korea en China aan de ene kant en de Verenigde Naties en de Verenigde Staten aan de andere kant. Op die demarcatielijn staan blauwe barakken waar vaak onderhandeld wordt tussen de beide kampen die officieel nog met elkaar in oorlog zijn. In de loop der jaren zijn er ook stenen gebouwen verrezen aan beide zijden van de DMZ. Het Freedom House in Zuid-Korea is er daar één van, vlakbij ligt ook een Peace House.   

De ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in vorige vrijdag vond ook plaats in Panmunjom. Die top heeft tot vage afspraken geleid met de belofte voor een echt vredesverdrag en de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland, als zijn er geen concrete stappen aangekondigd. Dat laatste is wel het geval in meer symbolische zaken. Zo gaat Noord-Korea de klok met een halfuur verzetten om dezelfde tijd te hebben als Zuid-Korea (en Japan overigens). Zuid-Korea gaat dan weer de luidsprekers weghalen waarbij het de voorbije jaren propaganda naar de andere kant van de demarcatielijn zond.

Of Noord-Korea zich kan vinden in dat Freedom House, is nog niet duidelijk en verre van zeker. Ideologisch zou de naam van dat gebouw nogal moeilijk kunnen liggen bij het stalinistische regime in Pyongyang, al hebben Noord-Koreaanse delegaties daar eerder al onderhandeld. Tegen andere gebouwen in Panmunjom -zoals het Peace House- zou er wellicht minder tegenstand zijn. Hoe dan ook heeft Pyongyang nog niet gereageerd op de tweet van Trump en mogelijk zal het dat ook niet openlijk doen.

Meest gelezen