Nicolas Lambert

Tuinconsulent vraagt koning in brief om bloemen in zijn tuin te zetten

Louis De Jaeger, filmmaker en tuinconsulent verklaarde vorige week de oorlog aan het gazon.  Hij is bezorgd over het welzijn van bijen en wil daarom dat mensen meer bloemen in hun tuin laten groeien. In een brief vraagt hij de koning om het goede voorbeeld te geven.

Onlangs was Louis De Jaeger in het koninklijk domein van Laken waar hij de uitgestrekte grasvelden zag. Hij bedacht dat de koning een goed voorbeeld zou kunnen stellen door een deel van die uitgestrekte gazons om te vormen tot bloemenweiden en op die manier iets te doen aan de bijensterfte. Toen het daarover ging in een interview in “Nieuwe Feiten” op radio 1 vorige week, raadde Lieven Vandenhoute hem aan een brief naar de koning te sturen. 

Die brief heeft hij ondertussen geschreven.  De volledige brief kan u hier lezen. Hij wacht nu op een reactie van het hof en roept ondertussen iedereen op om ook bloemen in zijn of haar tuin te zetten.

Louis De Jaegere maakte in het verleden ook al een animatiefilmpje om de problematiek van de bijensterfte uit te leggen.

De bijenproblematiek kwam onlangs weer in de media, onder andere met een wetsvoorstel voor minder gebruik van neonicotinoïden, dat is goedgekeurd in Europa. Dat soort pesticide veroorzaakt bijensterfte.  Ons land heeft zich in die stemming onthouden. 

“Bijensterfte is een groot probleem”, zegt De Jaeger “Wilde bijen, honingbijen en hommels zorgen voor 80% van de landbouwproductie in Europa, hun werkwaarde wordt geschat op €22 biljoen. Zonder hun bestuiving mogen we koffie, chocolade, groenten en fruit vaarwel zeggen. Eén van de grotere oorzaken van het verdwijnen van deze nuttige insecten is de huidige aanpak van de landbouw: het overmatige gebruik van pesticiden en het telen in monocultuur. “

Een deel van de oplossingen ziet De Jaeger dus in het aanleggen van bloemenweiden naast het traditioneel gazon. Die inheemse bloemen zorgen dan voor genoeg voedsel voor de bijen. Zo’n bloemenweiden hebben ook nog het voordeel dat ze minder onderhoud vragen en ze bieden een heus kleurenspektakel. 

Meest gelezen