Vandeurzen: "Vlaamse regering heeft al heel veel in welzijn geïnvesteerd"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is het niet eens met de kritiek van SP.A-voorzitter John Crombez over het zorgbeleid van de Vlaamse regering.

In zijn 1 mei-toespraak had Crombez het over de lange wachtlijsten voor personen met een handicap. Hij riep de Vlaamse regering op het begrotingsoverschot van 200 miljoen te gebruiken om die wachtlijsten te verkleinen en om meer zorgverleners voor jongeren aan te werven.

Vandeurzen zegt dat de kritiek van Crombez niet terecht is omdat de Vlaamse regering sinds het begin van deze legislatuur al 650 miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor welzijn. Met dat geld zijn onder meer 10.000 extra zorgverleners aangenomen.

Uit de sector komt de vraag om volgend jaar weer extra middelen te krijgen, maar om deze groei vol te houden, heb je een gezonde begroting nodig, zegt Vandeurzen. "De regering heeft beslist om een deel van de 200 miljoen overschot op de begroting als een provisie opzij te zetten. Dat is wat elke goede huisvader zou doen. Met de rest worden enkele eenmalige investeringen gedaan, ook in de welzijnssector", zegt de minister.

Dubbele beweging

In de sector van de personen met een handicap doen we een dubbele beweging, zegt Vandeurzen. "We maken het systeem vraaggestuurd, dat wil zeggen dat we de budgetten aan de mensen geven, en dat doen we in combinatie met een uitgebreid budget. Dat moet ook hier leiden tot meer zorggarantie voor de mensen en de kans om zelf te beslissen hoe ze die middelen inzet."

Daarmee zijn de wachtlijsten voor personen met een handicap aan het einde van deze legislatuur nog niet weggewerkt, geeft Vandeurzen toe. "Bij het begin van de legislatuur heb ik gezegd dat we veel extra middelen gaan investeren, maar ik heb niet beweerd dat de problemen daarmee opgelost zouden zijn.

Meest gelezen