Video player inladen...

Zeker 25 doden, onder wie journalisten, bij dubbele aanslag in Kaboel

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vanochtend zeker 25 doden gevallen. Er vielen ook minstens 45 gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich lokale verslaggevers en een journalist van het Franse persagentschap AFP. De aanslag werd opgeëist door IS. Vandaag werd ook een BBC-journalist doodgeschoten en bij een aanslag bij de luchthaven van Kandahar kwamen minstens 11 kinderen om het leven.  

Bij de eerste aanslag blies een terrorist op een motor zichzelf op in de buurt van de kantoren van de Afghaanse inlichtingendienst NDS. Alle slachtoffers waren Afghaanse burgers. Het hoofdkwartier van de NDS bevindt zich in de wijk Shash Darak, waar ook onder meer de NAVO en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd.

Kort daarna deed zich op dezelfde plaats een tweede ontploffing voor. Die explosie gebeurde toen hulpdiensten bezig waren met het verzorgen van gewonden van de eerste aanval. Een kamikaze zou zich hebben voorgedaan als een journalist toen hij zichzelf tot ontploffen bracht.

Bij die tweede explosie kwam onder meer een fotograaf van AFP om het leven, zo deelt het Franse persbureau mee. Ook verschillende Afghaanse journalisten werden gedood bij de tweede aanslag. Sommige bronnen spreken over vijf lokale journalisten, anderen over negen.

IS heeft de dubbele bomaanslag opgeëist. De jihadistische terreurgroep zegt dat twee leden stierven bij de aanval.

Afghaanse BBC-journalist doodgeschoten

In Khost, in het zuidoosten van Afghanistan, werd een journalist van de Afghaanse dienst van de Britse openbare omroep BBC doodgeschoten. Dat maakte de omroep in Kaboel bekend.

"Het is met immense triestheid dat de BBC de dood bevestigt van onze Afghaanse reporter Ahmad Shah na een aanslag", aldus de BBC in een persbericht.

Minstens 11 kinderen gedood bij aanslag

Maar daar blijft het helaas niet bij. Bij een zelfmoordaanslag op een Navo-konvooi in de buurt van de luchthaven van Kandahar kwamen minstens 11 kinderen om het leven. De kinderen hadden zich rond het konvooi verzameld toen de explosie gebeurde. Er vielen ook zeker 16 gewonden, onder wie vijf Roemeense NAVO-soldaten en twee Afghaanse politieagenten, zei provinciegouverneur-woordvoerder Said Aziz Ahmad Azizi.

Daarnaast vond vanochtend ook in de oostelijke provincie Nangarhar een aanslag plaats op een politiepatrouille. Daarbij kwam één agent om, terwijl vijf andere mensen, onder wie één agent, gewond raakten.

Herbekijk het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen