Een buizerd houden kan enkel als de kooi groot genoeg is.

"Dieren zijn geen wegwerpproducten": strengere regels voor houden van roofvogels voorgesteld

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een wettelijk kader uitgewerkt voor het houden van roofvogels. "Deze dieren winnen aan populariteit, maar hebben ook aangepaste zorg nodig. Al te vaak worden ze verwaarloosd of gedumpt in een asiel, dus regels zijn echt wel nodig", luidt het in een persbericht. 

"Er worden steeds meer roofvogels gehouden. Voor een groeiend publiek is een hond of een kat niet meer speciaal genoeg. Ook de media spelen een rol. Zo namen in het spoor van Harry Potter ook Vlaamse gezinnen een uil in huis. Veel baasjes onderschatten echter wat er allemaal komt kijken bij de zorg voor deze dieren", weet Weyts.

Uiteindelijk ontsnappen heel wat roofvogels , of belanden ze in een asiel. "Dieren zijn geen wegwerpproducten", waarschuwt Weyts. Daarom, zegt de minister, is nu een wetgevend kader uitgewerkt dat specifiek gericht is op roofvogels. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • roofvogelverblijven zullen zich in open lucht moeten bevinden. Er moet o.a. voldoende licht en uitzicht zijn, en er komen minimumgroottes, afhankelijk van het dier. Nu zijn er geen specifieke voorschriften, waardoor ze soms binnenshuis op een stok worden gehouden.
  • de "aangebonden huisvesting", waarbij beide poten vastgemaakt worden aan de stok waarop ze rusten, blijft enkel nog mogelijk in zeer uitzonderlijke omstandigheden. 
  • voorstellingen worden beperkt tot professionele demonstraties, tentoonstellingen en educatieve en culturele evenementen. Ze zomaar op een braderij of schoolfeest opvoeren, kan niet meer.
  • verkopers worden verplicht om hun klanten bij de aankoop te informeren over de wettelijke eisen.
  • wie een roofvogel is huis heeft, krijgt tot 1 juli 2019 de tijd om zich in regel te stellen en bijvoorbeeld te zorgen voor een voldoende groot verblijf.

Meest gelezen