(archieffoto)
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN-delegatie eist grondig onderzoek naar wreedheden jegens Rohingya

De VN-delegatie die voor het eerst in het licht van de crisis rond de Rohingya een bezoek brengt aan Myanmar, heeft geëist dat er een grondig onderzoek wordt gevoerd naar de vermoedelijke wreedheden tegen de moslimminderheid. De Myanmarese legerchef weerlegt de beschuldigingen van de VN.

Bijna 700.000 leden van Rohingya zijn sinds augustus vorig jaar voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze leven sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in Bengalese vluchtelingenkampen. De VN beschuldigen de militairen van seksueel misbruik. Volgens de Myanmarese overheid zijn de vervolgingen een legitiem antwoord op de aanvallen van militanten in het noorden van het land.

"Leger Myanmar maakt zich niet schuldig aan verkrachting"

De Myanmarese legerchef, generaal Min Aung Hlaing, weerlegt de beschuldigingen van seksueel misbruik. "Er is geen sprake van seksueel misbruik in de geschiedenis van Tatmadaw (de naam van het leger van Myanmar, nvdr)", benadrukt generaal Min Aung Hlaing op zijn Facebook-pagina. De chef voegde er aan toe dat "als er sprake is van beschuldigingen van seksueel misbruik, er zeker maatregelen genomen worden tegen iedereen die schuldig wordt bevonden van seksueel misbruik".

Er is geen sprake van seksueel misbruik in de geschiedenis van Tatmadaw

Het leger van Myanmar bevestigde ook nog dat er voorlopig nog niemand vervolgd wordt voor verkrachting. In het verleden zijn al wel zeven militairen veroordeeld voor de moord op tien Rohingya, maar het leger ontkent elke vorm van massale repressie.

Meest gelezen