Video player inladen...

Noord- en Zuid-Korea halen propagandaluidsprekers aan grens weg

De Noord- en Zuid-Koreaanse luidsprekers, die propagandaboodschappen verspreiden aan de grens, worden ontmanteld. De werkzaamheden zijn gestart, dat heeft het ministerie van Defensie in Seoel gemeld. De maatregel past in de toenadering tussen de beide Korea's.

Decennialang zenden beide Korea’s aan de grens propaganda uit, als vorm van psychologische oorlogvoering. Zuid-Korea zond een mix uit van nieuws, Koreaanse popliedjes en kritiek op het Noord-Koreaanse regime. Maar ook Noord-Korea bestookte zijn buur met kritiek en prees het eigen systeem de hemel in. Zo probeerden beide landen de ander te overtuigen van het eigen gelijk en de buur in een negatief daglicht te plaatsen.

Maar als gevolg van de recente toenadering tussen de beide Korea's, is beslist om dat systeem te ontmantelen. De afspraken daarover zouden zijn gemaakt tijdens de topontmoeting die vorige week vrijdag plaatsvond tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Luidsprekers eerst tijdelijk uitgeschakeld

In de aanloop naar de topontmoeting tussen Kim Jong-un en Moon Jae-in had Zuid-Korea al beslist om de luidsprekers uit te schakelen, Noord-Korea volgde. Maar tot nu toe werd aangenomen dat het om een tijdelijke maatregel ging. 

De twee landen maakten tijdens de top ook bekend dat ze dit jaar nog een akkoord willen sluiten om een permanente vrede en een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bereiken.

AFP or licensors

Meest gelezen