BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

April was "zeer abnormaal" warme maand: ruim 3 graden boven het gemiddelde

De gemiddelde apriltemperatuur in Ukkel klokte af op 13 graden Celsius, terwijl we gemiddeld recht hebben op 9,8 graden. Ook de gemiddelde maximumtemperatuur (17,7 graden tegenover 14,2 normaal) en minimumtemperatuur (8 graden versus 5,3) sprongen eruit: het KMI noemt de eerste "zeer abnormaal hoog" en de laatste zelfs "uitzonderlijk hoog". 

Het weer verloopt met horten en stoten de voorbije weken en maanden. Na een sombere maar relatief zachte maand januari, kwamen er een ijskoude februari, met daarna ook nog een late winterprik. Het was dan lang wachten op de eerste lente, tot we midden april plots getrakteerd werden op een soort vroege zomer, met abnormaal zachte temperaturen. De voorbije dagen kwamen we dan weer van de regen in de drop, met veel frissere temperaturen, maar dat kon de oververhitte statistieken amper nog beïnvloeden. 

April telde vier zomerdagen met temperaturen van 25 graden of meer - een uitzonderlijk hoog aantal

De plotse warme periode in april vertaalde zich in vier zomerdagen, wat uitzonderlijk hoog is voor de maand april - een zomerdag is een dag met een temperatuur van minimum 25 graden Celsius. De hoogste temperatuur werd gemeten op 19 april, toen het in Bilzen zelfs 31,2 graden werd, goed voor een tropische dag. 

Dankzij de zware regenval van de voorbije dagen, was de totale neerslag normaal te noemen: 66,3 millimeter tegenover 51,3 mm normaal. In Ukkel viel afgelopen zondag alleen al 31,4 mm.  

De zon scheen 171 uur en 33 minuten. Daarmee scoren we beter dan normaal,  omdat april gemiddeld 156 uur zon telt. In 2007 beleefden we een superzonnige en poerdroge maand april met 301 uur zonneschijn. 

Er komt opnieuw goed weer aan, maar eerst spannende dagen voor de fruittelers

Overigens wordt het volgend weekend opnieuw aangenaam weer, met veel zon en temperaturen boven de 20 graden. Ook begin volgende week zou het goed blijven. Maar eer het zover is, komen er nog enkele spannende nachten aan voor fruittelers. Volgende nacht, en de nacht van donderdag op vrijdag is er kans op nachtvorst. 

Meest gelezen