Video player inladen...

Politieke crisis in Armenië: Parlement heeft oppositieleider Pasjinian niet verkozen tot nieuwe premier

Het Armeense parlement heeft oppositieleider Nikol Pasjinian niet verkozen tot nieuwe premier van het land. Pasjinian was de enige kandidaat. Er dreigt nu een complete politieke crisis in Armenië. Pasjinian heeft al opgeroepen tot algemene vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het Armeense parlement heeft tegen het benoemen van oppositieleider Pasjinian als de nieuwe premier van het land gestemd. Hij kreeg 45 van de 53 nodigde stemmen, na een vergadering van negen uur.

Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Pasjinian leidde op 23 april tot het ontslag van Serge Sarkissian, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier. Hij was eerder tien jaar lang Armeens staatsleider.

Het Armeens parlement moest vandaag een opvolger kiezen om de regering te leiden. Nu het parlement er niet is in geslaagd om een kandidaat aan te duiden, worden er mogelijk nieuwe verkiezingen georganiseerd.

Pasjinian heeft zijn aanhangers intussen opgeroepen tot een algemene staking en tot een natiewijde campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid. In een toespraak voor tienduizenden mensen kondigde hij aan dat zijn aanhangers vanaf morgenochtend wegen, spoorwegen en luchthavens zullen blokkeren.

AFP or licensors

Meest gelezen