Archieffoto

Dieven van zwaneneieren aan het werk in Brugge

Gisteren ontdekten medewerkers van de Groendienst langs 't Stil Ende vier lege zwanennesten. In elk nest liggen gewoonlijk vier tot vijf eieren, wellicht is dus een twintigtal eieren verdwenen. Schepen Philip Pierins denkt dat bijna drie kwart van de nesten langs 't Stil Ende is leeggeroofd. "Maar er zijn gelukkig nog zwanen genoeg in Brugge."

De Bruggelingen houden van hun zwanen.  De meeste zwanen broeden hun eieren uit langs 't Stil Ende, van april tot half juni zijn de sierlijke vogels en hun nesten daar een trekpleister voor de vele toeristen. Omdat die toeristen de rust van de zwanen weleens verstoren, heeft de stad enkele weken geleden rieten matten geplaatst rondom de nesten. De zwanen werden er zichtbaar rustig door, zegt schepen Pierins.

Zwaneneieren te koop

Tot gisteren dus. Toen ontdekte de groendienst een viertal lege nesten langs 't Stil Ende. Pierins: "In elk nest liggen gewoonlijk vier à vijf eieren, we denken dus dat er tot twintig eieren zijn meegenomen.

Wie zoiets doet? De dieven kunnen ze doorverkopen, er bestaat wel degelijk een handel in zwaneneieren en zwanen. Kijk maar op het internet, als je 'Zwanen te koop' tikt, verschijnen er tal van websites. NIet dat er veel geld mee te verdienen valt, zo op het eerste gezicht."

Ophokplicht

Vorig jaar was ook al een pechjaar, door de ophokplicht wegens de vogelgriep konden de Brugse zwanen niet broeden langs de Reien. "Hun bronsttijd was verstoord", zegt Pierins, "waarschijnlijk zijn er niet eens veel eieren bevrucht in die periode. En je moet weten dat een zwaan maar één keer per jaar broedt. Maar toch is de diefstal van gisteren geen regelrechte ramp. Er zijn nog meer dan genoeg zwanen in onze stad."

Een pootring wast een zwaan wit

Ook bij Vogelbescherming Vlaanderen denken ze in de richting van kwekers die de dieren willen verhandelen. Jan Rodts: "Vermoedelijk komen de eieren in een broedmachine terecht en krijgen de kuikens een pootring om. Daardoor worden het perfect legale dieren, de eigenaar van een zwaan met een pootring hoeft niet uit te leggen waar hij de vogel of de eieren vandaan heeft. En een kweker geeft de voorkeur aan eieren omdat hij de vogels dan kan ringen wanneer ze nog dunne poten hebben. Als de zwaan groter wordt kan je de ring niet meer over het pootgewricht schuiven".

Een zwaan in gevangenschap is niet beschermd

Rodts wijst ook op een mankement in het zogenoemde soortenbesluit. De zwaan is een beschermde vogelsoort, de nesten en de eieren zijn beschermd, de diefstal in Brugge is dus illegaal. Maar zwanen in gevangenschap, een volière of een beschermd erf, vallen niet onder de bescherming van het soortenbesluit. 

Verzamelaars

Rodts heeft er geen idee van hoeveel geld je voor een zwaan kan krijgen. Een snelle blik op het internet leert ons dat er tot 250 euro per stuk wordt gevraagd. Maar het is ook mogelijk dat de eieren geroofd zijn door verzamelaars, denkt Rodts. "Sommige mensen maken er een hobby van om zoveel mogelijk soorten eieren bijeen te krijgen, ook uit het buitenland. Ze trekken de eieren leeg en bewaren ze in archiefkasten. Zij zijn dus niet uit op winst. Maar de diefstal in Brugge is heel waarschijnlijk wel het werk van personen die er geld mee willen verdienen".

Meest gelezen