Video player inladen...

Europese Unie: "Geen bewijs dat Iran nucleair akkoord schendt"

Volgens buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini levert Israël geen bewijs dat Iran het nucleaire akkoord uit 2015 schendt. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn de documenten die volgens Israël bewijzen dat Iran voor 2015 aan kernwapens werkte, wel authentiek. 

"Ik weet dat er mensen zijn die beweren dat de documenten niet authentiek zijn", zegt kersvers minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, "maar ik kan u verzekeren dat ze wel degelijk echt zijn". Pompeo had zondag in Israël nog een ontmoeting met Netanyahu. "Veel documenten zijn nieuw en we zijn ze nog volop aan het analyseren" zei hij tijdens zijn terugreis naar de VS. 

In een eerste reactie lijkt de Europese Unie niet erg onder de indruk. "Ik heb geen bewijzen gezien dat Iran het nucleaire akkoord uit 2015 schendt" zegt buitenlandvertegenwoordiger Mogherini. In dat akkoord beloofde Iran om zijn kernprogramma af te bouwen in ruil voor een verlichting van Westerse sancties. "Het Internationaal Atoomagentschap heeft tot nu toe 10 rapporten gepubliceerd die bevestigen dat Iran zijn beloftes nakomt" zegt ze nog.  

Theatrale onthullingen

Tijdens een live uitgezonden persconferentie "onthulde" premier Benjamin Netanyahu op theatrale wijze 55.000 documenten en 183 cd's met daarop informatie uit Teherans geheime archieven. Opvallend was dat de hele persconferentie in het Engels verliep, en dat een week voor president Donald Trump een beslissing moet nemen over een eventuele uitstap uit het nucleaire akkoord.

President Trump laat voorlopig nog niet in zijn kaarten kijken. "We zullen zien wat er gebeurt" zei hij aan de pers. "We zullen een beslissing nemen voor 12 mei en dat betekent niet dat we geen nieuw akkoord kunnen onderhandelen. Het akkoord uit 2015 was een slecht akkoord." 

Meest gelezen