Videospeler inladen...

200 relschoppers opgepakt na zware onlusten bij 1 mei-optocht in Parijs

In Parijs hebben ruim 1.000 gemaskerde personen amok gemaakt in de marge van de 1 mei-optocht. Verschillende winkels en auto's zijn in brand gestoken. De anarchistische relschoppers bekogelden de ordediensten ook met projectielen. Zo'n 200 mensen zijn opgepakt.

Ter hoogte van de Pont d'Austerlitz, in het oosten van de Franse hoofdstad, mengden zo'n 1.200 gemaskerde en in het zwart geklede individuen zich vooraan in de manifestatie ter gelegenheid van 1 mei. Door hun aanwezigheid raakte de traditionele optocht van de vakbonden ontregeld.

De amokmakers hadden slogans bij zich gericht tegen de autoriteiten, president Emmanuel Macron en de politie. Ze keerden zich kennelijk tegen symbolen van de consumptiemaatschappij en het kapitalisme: een McDonalds-restaurant en verschillende voertuigen werden in brand gestoken. Daarna kwam het tot een treffen met de politie. De relschoppers gooiden met projectielen naar de agenten. De ordediensten beantwoordden dat met traangas en het waterkanon.

De Franse vakbonden hebben zich snel gedistantieerd van de relschoppers. Het Parijse bestuur vroeg de vakbonden om een ander traject te nemen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft de rellen al veroordeeld. Intussen komt er kritiek op de autoriteiten over de beveiliging van de optocht. De politie sprak gisteren al over een risico op onlusten door "extremistische linkse groeperingen" die opriepen tot een "grote revolutionaire afspraak".

Intussen zijn 200 relschoppers opgepakt. Het gaat om "black blocs", een harde kern van anarchisten. Bij de rellen raakten zeker 4 mensen, waaronder een politieagent, gewond.

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"De 1 mei-betoging wordt het startschot voor een heel bewogen week", zegt onze reporter Steven Decraene die in Parijs is. "Er volgen donderdag en zaterdag nog betogingen tegen het beleid van de Franse regering en van president Macron." Bekijk hieronder zijn verslag van de 1 mei-optocht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen