AP2011

EU: "Door uitstel Amerikaanse invoerheffingen op staal blijft er onzekerheid voor de markt"

De beslissing van de Verenigde Staten om de vrijstelling van de importheffingen op staal en aluminium te verlengen, verlengt alleen maar de onzekerheid voor de markt. Dat zegt de Europese Unie. Duitsland op zijn beurt pleit voor een "duurzame vrijstelling". De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de vrijstelling van de importheffingen op staal en aluminium met een maand verlengd voor de Europese Unie, Canada en Mexico.

Sinds 23 maart zijn in de Verenigde Staten heffingen van 25 procent op ingevoerd staal en 10 procent op ingevoerd aluminium van kracht. De EU, Australië, Argentinië, Brazilië en buurlanden Canada en Mexico bedongen echter een tijdelijke vrijstelling tot 1 mei. De Amerikaanse president Donald Trump liet vandaag weten dat die vrijstelling voor de Europese Unie, Canada en Mexico met een maand verlengd wordt.

De EU moet definitief worden vrijgesteld van deze maatregelen omdat ze niet kunnen gerechtvaardigd worden op grond van nationale veiligheid

Europese Unie

De Europese Unie in Brussel neemt nota van de beslissing van de VS. "De Amerikaanse beslissing verlengt de onzekerheid voor de markt, die nu al een invloed heeft op de zakelijke beslissingen", luidt de reactie van de EU. "De EU moet volledig en definitief worden vrijgesteld van deze maatregelen omdat ze niet kunnen gerechtvaardigd worden op grond van nationale veiligheid."

Ook Duitsland heeft akte genomen van de beslissing van de VS. Berlijn benadrukt wel dat het nog steeds wacht op "een duurzame vrijstelling". De Duitse regering vindt het erg belangrijk dat de Europese Unie de dialoog met Washington voortzet. "Noch de Europese Unie noch de VS heeft er baat bij dat er een escalatie komt van het commercieel conflict", aldus de regering van Angela Merkel.

Noch de Europese Unie noch de VS heeft er baat bij dat er een escalatie komt van het commercieel conflict

Duitsland

Verlening importheffingen VS

De heffingen zijn vooral bedoeld om China te treffen, maar ook heel wat andere landen vreesden er nadeel van te ondervinden. Daarom kregen enkele bondgenoten een voorlopige uitzondering, in afwachting van een definitieve regeling.

Voor de EU, Canada en Mexico verlengen de Amerikanen die vrijstelling nu tot 1 juni, in afwachting van een definitieve regeling. Met Australië, Argentinië en Brazilië bereikten de VS al principeovereenkomsten over een permanente deal in verband met de invoerheffingen, waar in de komende dertig dagen de laatste hand aan wordt gelegd.

Vrijstelling Zuid-Korea

Met Zuid-Korea is een vrijstelling opgenomen in het handelsakkoord tussen beide landen. Het akkoord werd 28 maart al aangekondigd, maar is nu volledig rond. Seoel deed wel grote toegevingen om de vrijstelling te krijgen. Zo accepteerde het om 30 procent minder staal uit te voeren naar de Verenigde Staten, tot nog ongeveer 2,7 miljoen ton per jaar.

Bovendien zullen heffingen op de export van Zuid-Koreaanse terreinwagens naar de VS voor een langere tijd aangehouden worden: tot 2041 in plaats van 2021. Ook een permanente vrijstelling voor Canada en Mexico linkte Trump eerder al aan de onderhandelingen over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta).

Procedure tegen invoertarieven

De EU, China en Rusland hebben overigens alle drie een procedure lopen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de invoertarieven. De EU heeft ook een pakket tegenmaatregelen klaarliggen met een even grote handelswaarde als de Amerikaanse invoerheffingen.

Meest gelezen