Videospeler inladen...

Alle Lidl-winkels weer open, blokkades bij distributiecentra opgeheven

Bij supermarktketen Lidl hebben de directie en de vakbonden een akkoord bereikt. De stakingsacties van de voorbije dagen zijn daarmee van de baan. Straks gaan de Lidl-winkels open en alle distributiecentra zullen gedeblokkeerd worden.

De drie vakbonden en de directie zaten gisterenmiddag samen op het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om te bekijken of er een einde kon komen aan de staking die bijna een week duurde. Vrijdagnacht stemden de christelijke en de liberale vakbond in met een tijdelijk voorstel van de directie om de werkdruk te verlichten, maar de socialistische vakbond aanvaardde dat niet en ging door met staken.

Nu is er dan toch een akkoord bereikt: tot het afsluiten van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zal per filiaal 1 persoon extra (42 uur) per week worden ingepland. "Hiermee bereiken we opnieuw sociale vrede en zullen alle acties van de vakbonden stopgezet worden. Vanaf woensdag zullen alle Lidl filialen open zijn", zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl België.

In de nieuwe cao zal onder meer gesproken worden over een vermindering van de werklast, een vereenvoudiging van de taken, de organisatie van het werk en de stabiliteit van de uren, laat Lidl weten. "Alle partijen engageren zich om snel tot een nieuwe cao te komen."

Vakbonden voorzichtig positief

De socialistische vakbond BBTK laat via Twitter weten dat er de nodige tijd zal worden uitgetrokken om een cao af te sluiten in plaats van de aanvankelijk voorgestelde zes maanden. "De 42 uur zijn verworven. We hebben volgehouden. Woensdag beginnen de echte onderhandelingen #samensterk. Bedankt aan alle werknemers en hun volharding in de strijd! Prettig 1 meifeest", klinkt het.

Thomas Vanbiervliet van het liberale ACLVB bevestigt dat er een akkoord is, maar waarschuwt tegelijk dat dit pas het beginpunt is. "We kunnen het vel van de beer nog niet verkopen voor hij geschoten is. We hopen dan ook dat de onderhandelingen geen processie van Echternach worden maar dat er eindelijk vooruitgang wordt geboekt", zegt hij.

Ook bij het christelijke LBC wordt tevreden gereageerd over het bereikte akkoord. "Wat voor ons belangrijk is, is dat het vertrouwen dat er afgelopen vrijdag niet was, nu dan toch wel in de kiem is ontstaan en dat betekent dat alle partijen, de directie incluis, zich engageren om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die structurele oplossingen en daar de onderhandelingen over te voeren."

Minister van Werk Kris Peeters is blij met het sociaal akkoord bij Lidl. Bij de onderhandelingen was een belangrijke rol weggelegd voor de sociaal bemiddelaar. Dat is goed, zegt Peeters, maar het is nog beter dat problemen in de onderneming zelf worden opgelost. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen